Garda Forestieră Ploieşti blochează informaţii de interes public pentru a proteja Ocolul Silvic Codrii Verzi!

0
240

A expirat termenul până la care Garda Forestieră Ploieşti şi Primăria Rucăr aveau obligaţia să ne răspundă la o serie de întrebări adresate în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.

Din nefericire, aceste două instituţii au preferat să încalce legea decât să se implice cu adevărat în stoparea defrişărilor ilegale. Din nefericire pentru ele, spun!

Garda Forestieră Ploieşti, instituţie care anul trecut a acoperit prin controale fără niciun rezultat toate problemele de la Direcţia Silvică Argeş, deşi le-am trimis fotografii cu stejari de peste 100 de ani doborâţi în Pădurea Trivale sub pretextul că se fac lucrări de răritură şi nenumărate alte informaţii pe care le-au ignorat, este principalul vinovat pentru eşecul tragerii la răspundere a celor vinovaţi pentru tentativa de defrişare ilegală a celor 158 de brazi din zona Izvoarele Dâmboviţei (pe raza administrativ-teritorială a comunei Rucăr).

Din punctul nostru de vedere, inspectorii Gărzii Forestiere Ploieşti n-au făcut nimic din ceea ce le impune legea să facă. Au mers la faţa locului doar în urma unei sesizări, deşi treaba lor este să verifice pădurile Argeşului, nu să le ţină spatele magnaţilor lemnului.

Când au descoperit brazii marcaţi ilegal, şi era ditamai pădurea, reprezentanţii Gărzii Forestiere trebuiau să se comporte ca nişte adevăraţi funcţionari oneşti ai statului. Trebuiau să demareze imediat verificări la toate suprafeţele arendate de persoana respectivă de la Primăria Rucăr în ultimii, să zicem, 5 ani. Trebuiau să verifice toată activitatea din zona Rucăr (şi nu numai!) a Ocolului Silvic Codrii Verzi, entitatea responsabilă pentru marcarea ilegală a celor 158 de brazi de la Izvoarele Dâmboviţei. Doar nu este cineva atât de idiot încât să creadă că era prima dată pentru ei?!

Garda Forestieră Ploieşti a sesizat Parchetul Câmpulung în acest caz pentru că nu a avut încotro. Se ştia faptul că au existat reclamaţii şi că a intrat presa pe fir. În caz contrar, ar fi intrat ei la apă. Dar, din informaţiile noastre, dosarul penal format în cauză, 1570/p/2017, a fost închis în data de 15 noiembrie 2018, dată la care Parchetul pomenit a emis o ordonanţă de clasare a plângerii Gărzii Forestiere Ploieşti sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art. 297 alin. 1 C.Pen. de către Ocolul Silvic Codrii Verzi!

Nici procurorii nu s-au obosit să investigheze, nici cei de la Garda Forestieră nu au atacat în instanţă ordonanţa de clasare. A fost un blat menit să scoată din cauză Ocolul Codrii Verzi, dar şi să acopere noncombatul şi complicitatea inspectorilor forestieri!

Dacă noi n-am fi fost pe fază, lucrurile s-ar fi oprit aici.

Defrişările ilegale sunt un subiect sensibil. Şi mai ales vor fi, mai cu seamă în următoarele 20 de luni, fiind vorba despre alegeri locale, dar mai ales parlamentare, în vara şi iarna anului viitor. Guvernanţii nu se vor compromite salvând postul domnului Viorel Mihălcioiu, şeful Gărzii Forestiere Ploieşti.

De asemenea, există acum o secţie ce-i investighează pe magistraţii care comit abuzuri sau, atenţie!, care nu-şi fac datoria! Ori, dacă n-au avut ei teamă de Laura Codruţa Kovesi, în mod sigur când va veni vorba de nişte procurori de la Judecătoria Câmpulung…

Vom reveni!

D.M.D.

Lasa un raspuns