Garda Forestieră Centrală a descoperit la Rucăr 158 de brazi marcaţi ilegal în vederea tăierii!

0
1375

Vă povesteam ieri despre descoperirea extrem de suspectă făcută din întâmplare de un localnic din Rucăr într-o păşune de gol alpin, undeva la Izvoarele Dâmboviţei. Era vorba despre un număr foarte mare de brazi marcaţi pentru tăiere.

Cum omul nostru a tras ceva sfori şi… nu i-a plăcut deloc ce a descoperit, a urmat o descindere a Gărzii Forestiere de la Ploieşti în zona cu pricina. Ca o precizare deloc lipsită de importanţă ar trebui menţionat faptul că acţiunea de control s-a desfăşurat fără a fi implicaţi sub nicio formă gardienii forestieri din Piteşti. (De ce oare? Pentru că întreaga poveste mirosea atât de urât încât „blatul” a fost sesizat chiar de la Ploieşti? Exact! Aveţi dreptate, acesta e motivul!)

Când au ajuns în teren, reprezentanţii Gărzii Forestiere au constatat că aspectele sesizate se confirmă. Au găsit 158 de brazi marcaţi în vederea tăierii cu ciocanul de marcat de la Ocolul Silvic „Codrii Verzi” din Piteşti! Ori aşa ceva nu era deloc, dar absolut deloc în regulă!

De ce este ilegal modul în care s-a efectuat marcarea? Simplu: pentru că marcarea în vederea tăierii nu s-a făcut la comanda proprietarului, care era Primăria Rucăr. S-a marcat la comanda celui care a arendat terenul!

În urma investigaţiilor noastre la faţa locului am constatat cu stupoare că la Rucăr mai toată lumea ştia de povestea de la Izvoarele Dâmboviţei. Ştiau toţi, dar niciunul nu voia să vorbească oficial. Toţi păreau că se află cumva pe teren minat, iar la fiecare pas riscă. Ce riscă? Ceva extrem de grav din moment ce tăcerea părea cea mai bună soluţie!

Un singur lucru l-au repetat toţi la unison. Şi anume că brazii cu pricina sunt doar un episod dintr-un serial practic fără sfârşit! Adică sunt mii de astfel de brazi, în multe suprafeţe forestiere din zonă, pregătiţi de tăiere!

Noi i-am crezut pe aceşti oameni. Şi, chiar dacă nu suntem specialişti în anchete de presă care au ca obiect defrişările abuzive, am promis că ne vom implica până la capăt în această poveste.

Astfel, am solicitat ieri o serie de informaţii esenţiale atât de la Primăria Rucăr, cât şi de la Garda Forestieră, în baza Legii nr. 544 privind liberul acces la informaţiile de interes public.

Vom reveni în zilele următoare cu dezvăluiri explozive!

D.M.D.

Lasa un raspuns