Garantie fara ambalaj. Magazinele nu iti mai pot cere ambalajul original pentru garantia produsului

1
452

       Stiati ca o noua lege privind protectia consumatorului a fost adoptata zilele trecute? Potrivit acesteia, magazinele nu mai pot refuza sa iti ofere garantie pentru un produs daca nu mai ai ambalajul original al acestuia.

produse_ambalaj_originalLegea in cauza este Legea nr. 249/2015, deja publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, care reglementeaza gestionarea si reciclarea ambalajelor. Iata ce prevede aceasta lege la articolul 16: “Se interzice conditionarea, sub orice forma, a drepturilor legale ale consumatorilor referitoare la produsul cumparat de pastrare a ambalajului”. Si amenda aplicabila magazinelor in cazul nerespectarii acestei reglementari este una drastica: de la 15.000 la 25.000 lei.

Dreptul la garantie al consumatorilor este prevazut atat de legea despre care discutam, cat si de majoritatea normelor in materie de protectie a consumatorilor si nu numai. Totusi, prevederea nu este una nou. Multe magazine conditionau garanția de aducerea produsului in ambalajul sau original, dar o alta lege sustinea, fara prea multe detalii, ca garantia nu are vreo legatura cu prezentarea produsului la magazinul de la care a fost cumparat, in ambalajul original. In cazul in care un magazin refuza sa ofere garantie datorita acestui motiv, o plangere facuta la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) putea rezolva de obicei problema. Insa nu multi consumatori stiau despre aceasta alternativa si erau nevoiti sa pastreze cutii si cutiute, ambalaje de tot felul pentru a se asigura ca, in eventualitatea in care produsul achizitionat prezinta defectiuni sau nu functioneaza, vor putea beneficia de garantia acestuia.

Acum nu mai e cazul de plangeri. Din fericire, amenda aplicata este una atat de mare incat probabil ca vanzatorii de produse se vor gandi de doua ori inainte sa invoce diverse motive pentru care nu ii pot oferi bietului cumparator dezamagit garantie pentru produsul achizitionat.

olx_ambalajeDesigur, nu este cazul sa aruncati absolut orice ambalaj gasiti acum prin casa. Unele se dovedesc a fi chiar utile. De exemplu, puteti pastra cateva cutii ale electrocasnicelor pentru a le putea transporta in siguranta si cu mai mare usurinta, atunci cand este nevoie; ori daca sunteti un mare fan OLX, ambalajul telefonului de care v-ati plictisit deja i-ar putea influenta intr-o oarecare masura pe potentialii cumparatori.

Redactor: Luca Mateescu

1 Comentariu

  1. ANPC? care? oricum nu face nimic pentru consumatori. … parcă ar fi pt protecția magazinelor /firmelor am niște experiențe f.neplăcute cu ANPC care nu a luat nici o măsură legala cu agentul economic 👎

Lasa un raspuns