Fiscul începe marea executare a persoanelor fizice! Află dacă ești și tu pe lista neagră!

0
69

Pentru un număr de 11.131 persoane fizice, care ar avea datorii cumulate la 31 martie de peste 14 miliarde de lei, ANAF ar putea trimite decizii de impunere până la sfârşitul acestui an. Aceste datorii, care includ şi amenzi de circulaţie, trebuie plătite de contribuabilii persoane fizice până în luna martie a anului viitor. Cei care se grăbesc să le achite, vor beneficia de o reducere, îi asigură Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. “Am vorbit de acest lucru la început acestui an când am făcut declaraţia unică şi la acea dată vorbeam de restanţe, de faptul că ANAF nu a trimis în ultimii cinci ani de zile decizii de impunere către anumite categorii de persoane, de contribuabili. Şi atunci e normal ca fiecare să ştie într-un final ce are de dat către stat şi undeva prin toamnă să avem o centralizare a acestor informaţii fiscale pentru care fiecare contribuabil să aibă această imagine. După care e normal, ca şi stat, pentru că ai avut o parte de vină ne-notificând contribuabilul, dar şi contribuabilul trebuia să ştie foarte bine legea şi să plătească faţă de stat, deci undeva la mijloc, să putem propune un mecanism care să încurajeze plata acestor sume în marea lor parte în acest an”, a spus Teodorovici.

Se încearcă astfel să se diminueze deficitul bugetar și să fie menținut sub 3% în 2018.

Pe site-ul ANAF se găsește lista neagră a rău-platinicilor, care cuprinde explicit datoriile clasificate în Obligaţii restante la bugetul de stat, Obligaţii restante la bugetul asigurărilor sociale de stat, Obligaţii restante la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi Obligaţii restante la bugetul asigurărilor de sănătate. Adică, datoriile persoanelor fizice provenite din impozitul pe venit, pensii, şomaj şi sănătate. Lista publicată de ANAF priveşte doar datoriile persoanelor fizice care sunt mai mari de 15.000 de lei, cumulate în ultimii cinci ani. Statul ar putea pierde acești bani, dacă nu intentează urgent emiterea deciziilor de impunere şi, ulterior, recuperarea lor ori executarea silită în vederea recuperării.

Înştiinţările de plată se vor face prin poştă sau online, în cazul în care datornicii au cont pe site-ul instituţiei. Cei care vor primi notificări de la ANAF prin poştă vor avea la dispoziţie 60 de zile să-şi achite datoria, în caz contrar, statul va începe să calculeze penalităţi, iar restanţierii cu penalităţi mai mari de 40 de lei vor putea fi executaţi silit.

La polul opus, în lista neagră a companiilor, inclusiv cele de stat, şi firmelor private, publicată la 30 septembrie 2017, figurează doar primele 500 de societăţi care au datorii cumulate de 13,4 miliarde de lei. Totuși, paradoxal, pentru acestea nu s-a luat nicio măsură.

 ANAF nu a stat însă degeaba și a colectat 75,6 miliarde de lei în primele patru luni, „mai mult decât în anii 2016-2017 şi a depăşit planul de colectare stabilit prin legile bugetare”.

ANAF a precizat, de asemenea, că în primele trei luni ale anului 2018 s-au colectat 54,31 mld. Lei, „aceasta reprezentând, după cum se observă, o depăşire în cifre absolute cu 93,6 mil.lei a programului de colectare stabilit şi o depăşire cu 10,6% – indice nominal, respectiv cu 5,20 mld. lei mai mult faţă de perioada similară a anului 2017 (49,20 mld. lei ). Se poate observa faptul că gradul de depăşire a nivelului încasărilor similare din anul 2017, 10,6% – indice nominal, este superior prognozei de creştere economică pentru anul 2018, revizuită la 6,1%, conform prognozei de primăvară a Comisiei Naţionale de Prognoză”, au mai adăugat reprezentanții ANAF.

Lasa un raspuns