Ficat, ficat?! Ce contine, de fapt, pateul din conserve

0
2297

ingrediente_pate_de_ficatDe-ar fi sa cititi cu atentie eticheta pateului de ficat din comert (lucru pe care vi-l si recomandam!), ati observa ca acesta contine orice, numai ficat nu! Majoritatea marcilor cunoscute la noi au in compozitie un maxim de 15-25% de ficat de porc. Ce ingrediente abunda, in schimb? Veti vedea in cele ce urmeaza.

Sa presupunem ca avem una bucata conserva de ficat de porc, cu un continut de 15% ficat. Bineinteles ca nu vom cumpara nicicand o conserva goala, asa ca aceasta trebuie umpluta cu o serie de ingrediente pe cat posibil ieftine si chimice. Vom avea astfel: slanina, sorici, faina alba de grau (Ia te uita! Au bagat chiar si paine in pateu?!), proteina vegetala din soia, amidon din porumb, apa, sare iodata(dupa gust, cu cat mai multa, cu atat mai bine), zahar, carmin (colorant adica, sa para pateul mai apetisant), gluten (agent alergen) si nitrit de sodiu, pe post de agent conservant. Despre nitritul de sodiu (E 250) si potentialul sau cancerigen se tot discuta; noi nu ne dam cu parerea, caci nu suntem medici, dar e mai bine sa-l evitam.

Si lista de ingredienta nu se termina aici: polifosfati, condimente, extract de condimente, mustar, sirop de glucoza, emulgatori- esterii glicerolici ai acidului citric, lactilat de sodiu, agenti de ingrosare: guma guar, guma xantan, antioxidant- acid citric, ascorbat de sodiu, potentiator de aroma: monoglutamat de sodiu, vitamine, agent de gelifiere- caragenan, agent de reglare a aciditatii: acid malic. Deci de toate, mai putin substante nutritive…

Lasa un raspuns