Exponatul lunii iulie 2020

0
15

Muzeul Județean Argeș expune în luna iulie, în cadrul micro-expoziției „Exponatul lunii”, Vase funerare din sticlă (sec. XVI), descoperite în cercetările arheologice preventive de la Biserica Drujești, Curtea de Argeș, 1987.

O serie de descoperiri arheologice făcute în cimitirele medievale târzii din Valahia au dus la identificarea unui obiect funerar specific, și anume un flacon de sticlă, depus în partea dreaptă a decedatului.

Aceasta este evident o practică funerară insolită, în contextul creștinismului care interzice depunerea de ofrande în sicriu, alături de mort. Mormintele (aparținând în general unor femei bogate, cu status social înalt), în care a fost descoperit acest tip de flacon, încep din secolul al XV-lea, practica continuând până în secolul al XVII-lea.   Sticla este de bună calitate, subțire și delicată.

Este desigur un produs de import, de vreme ce prima manufactură de sticlă din Valahia nu a fost înființată mai devreme de mijlocul sec. al XVII-lea. Originea acestor mici recipiente trebuie căutată, probabil, în Transilvania sau în Europa Centrală.

Din dispunerea spațială a tuturor locurilor unde au fost semnalate astfel de piese în context funerar, rezultă două nuclee în care vasele de sticlă se concentrează:

  1. Zona Muscel-Argeș: CâmpulungBisericile Bradul, Fundeni, Schei, Sf. Gheorghe, Sf. Ilie și Valea, precum și Mănăstirea Negru-Vodă; Lerești; Curtea de ArgeșBisericile Olari, Drujești și Sân Nicoară; Suslănești; Cetățeni; Retevoiești; Pitești.
  2. Zona BucureștiuluiBiserica Radu Vodă, Mănești, Mănăstirea Plumbuita, Străulești Vitan-Bârzești ‒ cu periferiile de la Mănăstirea Snagov, Târgșoru Vechi și Mănăstirea Comana.

Alte două descoperiri marchează pe linia Oltului limita vestică de răspândire a mormintelor cu vase funerare din sticlă în inventar: Biserica Sf. Nicolae din Brâncoveni și Mănăstirea Plăviceni.

Piesele pe care le prezentăm în continuare se păstrează în colecția Istorie Medievală (Feudală) a Muzeului Județean Argeș și provin din cercetările arheologice preventive efectuate de Spiridon Cristocea la Biserica Drujești, din Curtea de Argeș, în anul 1987, fiind datate în sec. al XVI-lea. Sunt realizate din sticlă (produsă din siliciu prin topire și suflare) de culoare gălbuie, prezintă partea inferioară (corpul) aproape cilindrică, bombată spre gât și tronconică spre bază; gâtul este lung și terminat printr-o deschidere evazată în evantai, lobată și cu un mic jgheab, asemenea gurii ibricelor; recipientul propriu-zis este străbătut de mai multe nervuri, raze torsionate, care pornesc de la baza gâtului.

Exponatul lunii iulie poate fi vizitat de luni până duminică, între orele 9:00-17:00, intrarea din  Bulevardul Eroilor (Planetariu).

Lasa un raspuns