Experimentul Pitești. Invitat special: Emil Constantinescu

1
523

experimentul-pitesti       A devenit o tradiție ca de câțiva ani încoace Primăria Municipiului Pitești să organizeze Simpozionul Internațional “Experimentul Pitești”. Nu tocmai prilej de veselie și voie bună, ci mai degrabă comemorarea tuturor celor care au căzut pradă regimului comunist și au plătit aspru pentru ale lor visuri și țeluri idealistice.

Desfășurat în perioada 1949-1951, Experimentul Pitești avea să distrugă elitele societății: intelectuali, magistrați, polițisti, preoți, diplomați sau militari, toți erau încarcerați, iar țăranii cei mai harnici-deportați în coloniile de muncă forțată. S-a impus acum un proces de “reeducare”, așa cum era el numit de Securitate, luând naștere și experimentul despre care vă vorbim. De ce s-a considerat a fi necesară această reeducare, numai torționarii regimului comunist v-ar putea lămuri. Cert este că metodele de tortură fizică și psihică l-au transformat într-un așa fel încât nici naziștii cu al lor genocid nu le-ar fi putut egala.

Istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze, afirma cu stupoare că Experimentul Pitești a fost “una dintre cele mai cumplite experiențe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră”. Și pe bună dreptate, dacă ar fi să menționăm câteva dintre cele mai utilizate practici și metode de instruire a deținuților din Penitenciarul Pitești: obligarea celor închiși să consume materii fecale, batjocorirea religiei și a credințelor ortodoxe, botezul credincioșilor cu urină, violență fizică și verbală în diferite forme care îi determina pe deținuți să se umilească reciproc, să se depersonalizeze și să se alăture “cadrelor didactice” ale închisorii.

Anul acesta, la simpozionul Experimentul Pitești, invitat de onoare a fost un mai vechi președinte al României, Emil Constantinescu. Discursul său a făcut referire nu doar la ceea ce Experimentul Pitești a însemnat pentru istoria neamului român, dar și la activitatea celor ce se numeau torționari ai pușcăriilor de reeducare și la gravitatea faptelor petrecute în urmă cu jumătate de secol.

Emil Constantinescu a ținut să precizeze și ceea ce înseamnă cu adevărat un proces de educare a populației și rolul mass-mediei în evoluția noastră ca popor. Din păcate, promovarea unor valori de o valoare discutabilă și a unor cazuri sociale fără formă și fără fond nu sunt tocmai favorabile progresului și nici pe placul fostului președinte al României.

Redactor: Eva Maria

1 Comentariu

Lasa un raspuns