Ex-ministrul Costel Alexe a fost şpăguit (şi) de Armand Chiriloiu pentru a nu trimite la Parchet un raport al corpului de control al instituţiei care dovedea jaful din pădurile Argeşului

0
633

În cei peste 8 ani în care a condus Direcţia Silvică, Armand Chiriloiu s-a dovedit un adevărat blestem pogorât peste pădurile Argeşului.

N-a existat niciodată un director mai incompetent, mai răzbunător, mai mafiot, mai detestat în istoria postdecembristă a silviculturii argeşene.

Ca o scurtă recapitulare, iată doar o parte dintre acuzaţiile aduse acestui individ sinistru la DNA, parchetele judeţene, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, ROMSILVA şi IPJ Argeş: abuz în serviciu, braconaj, delapidare, tortură, folosirea cu rea credinţă a bunurilor DS Argeş, angajări ilegale, defrişări ilegale, dobândirea în mod ilicit a unei averi de milioane de euro etc.

Anul trecut, memorii de mii de pagini au fost depuse atât la cabinetul ministrului Costel Alexe, cât şi la nivelul conducerii ROMSILVA. Faptele prezentate erau atât de grave (unele fiind anchetate în două dosare distincte de DNA-Structura Centrală!) încât ministrul Alexe şi-a trimis, pentru câteva luni, corpul de control la Piteşti.

În calitate de autor al unuia dintre memorii, am monitorizat atent echipa care a investigat activitatea lui Armand Chiriloiu. Rezultatele controlului au fost concretizate într-un raport devastator, depus la cabinetul ministrului PNL Costel Alexe (între timp devenit preşedinte al CJ Iaşi şi înscris pe o traiectorie de infractor, cercetat de DNA pentru luare de mită, cu punct terminus la Penitenciarul Rahova!).

Printre faptele penale descoperite de inspectorii corpului de control în sarcina lui Armand Chiriloiu se numără şi deja celebra dispariţie a celor 3.048,78 metri cubi de cherestea de fag pentru export. Este vorba despre un tun dat pe relaţia fabricii de cherestea de la Domneşti cu SC Damias AS SRL din Brad, judeţul Hunedoara (cu un sediu secundar la Domneşti).

Concret, în urma consultării aplicaţiei Sumal Central, inspectorii de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor au observat că  SC Damias AS SRL a expediat, în intervalul 1 ianuarie 2018-30 aprilie 2020, un volum de 11.644,63 metri cubi cherestea tivită, specia fag, din gestiunea SC Damias AS Domneşti. Conform situaţiilor centralizatoare, în intervalul respectiv, SPL Domneşti a expediat către SC Damias AS SRL un volum de 14.693,41 mc de cherestea tivită, specia fag. După cum se poate observa cu uşurinţă, în aplicaţia Sumal Central nu se regăseşte un volum de 3.048,78 mc cherestea tivită, specia fag!

Iniţial, ministrul Costel Alexe a primit raportul şi a susţinut că-l va trimite imediat organelor de cercetare penală, aşa cum ar fi fost normal şi legal!

Numai că… n-a făcut-o! Raportul corpului de control a rămas pe fundul unui sertar aproape trei luni, adică pe toată durata în care Costel Alexe a rămas ministru.

De ce? Sursele noastre bine informate ne-au spus că printre capetele de acuzare aduse ministrului Costel Alexe de către DNA se numără şi o faptă de luare de mită, având legătură cu muşamalizarea unor acuzaţii aduse directorului Direcţiei Silvice Argeş Armand Chiriloiu, acuzaţii probate prin cercetarea efectuată la faţa locului de către inspectorii corpului de control al ministerului!

De altfel, directorul Chiriloiu, iniţial foarte stresat, dacă nu speriat de-a binelea de controlul de la minister, a fost auzit la sediul DS Argeş râzând şi spunându-le celor doi apropiaţi şi complici ai săi din conducerea instituţiei că totul e bine şi că „a rezolvat cu Alexe!”.

Din informaţiile noastre, n-a rezolvat doar cu Alexe, ci şi cu alte persoane din conducerea ministerului, acesta fiind motivul pentru care nici măcar acum, în ceasul al douăsprezecelea, raportul nu a ajuns la Parchet!

Mâine vă prezentăm episodul doi al telenovelei penale dintre Costel Alexe şi Armand Chiriloiu, două personaje toxice care, foarte probabil, vor deveni curând colegi de cameră. La Rahova!

D.M.D.

Lasa un raspuns