Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 11-16 decembrie 2023, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:
Dialogul cu tema “Părinte de copil cu nevoi speciale – autismul, dincolo de ceea ce se vede”, în cadrul proiectului cultural-motivațional „Arta Devenirii”, coordonat de scriitoarea Silvia Grigore, având-o invitată pe Alina Dina -Tănăsie, psiholog, profesor logoped, psihoterapeut, eveniment care va avea loc luni, 11 decembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„30 000 de copii români suferă de Tulburare de Spectru Autist (TSA). Un copil cu probleme are nevoie de părinți cu o disponibilitate sufletească foarte înaltă, iar societatea trebuie să se asigure că ei pot face față la asemenea provocări ale vieții. Știu oare toți părinții copiilor cu probleme să fie speciali? Știu ei să-și aprecieze corect soarta? Trăiesc această experiență ca pe o binecuvântare sau ca pe un blestem? Își învață ei lecția? Soluția este schimbarea perspectivei de la <De ce mi se întâmplă mie?> la <Ce vrea Divinitatea să mă învețe?> Răspunsurile la întrebări și metoda schimbării perspectivei vor fi dezvăluite de invitata mea Alina Dina -Tănăsie, psiholog, profesor logoped, psihoterapeut și mămică de copil cu autism. Având o bună cunoaștere spirituală, Alina a devenit un specialist redutabil, care oferă suport părinților aflați în asemenea situații. Vă invit s-o cunoașteți și vă asigur că este o prezență foarte plăcută, al cărei cuvânt cheie este reziliența”, spune Silvia Grigore.
Dialogul cu tema “Egiptul, între mit și poveste, între iubire și destin”, în cadrul proiectului „Mari Iubiri ale Literaturii Universale”, coordonat de poeta și profesoara de limba și literatura română/engleză Raluca Hana Sandu, având-o invitată pe traducătoarea și interpreta de limba arabă prof. univ. Etuș Ciomoș, luni, 11 decembrie, de la ora 17.30, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Despre ediția de decembrie a proiectului <Mari Iubiri ale Literaturii Universale> pot spune doar atât: este o provocare, atât pentru mine, cât și pentru invitata mea, și un prilej în plus de a ne redescoperi, de a ne cunoaște mai bine valorile, de a descoperi în altă lumină cultura și literatura Egiptului contemporan, dar și literatura română postbelică. Scriitorul ales pentru această lună a văzut lumina zilei chiar pe 11 decembrie în Cairo și este singurul om de litere din lumea arabă care a primit Premiul Nobel pentru literatură: este vorba despre NAGUIB MAHFOUZ, unul dintre cei mai iubiți scriitori egipteni, autorul celebrei serii <Trilogia din Cairo>. Despre evoluția societății egiptene în secolele XIX-XX, despre autenticitatea operei lui Mahfouz, dar și despre similitudinile uimitoare cu opera scriitorului român Marin Preda, vom discuta împreună cu distinsa mea invitată, doamna Etuș Ciomoș, profesor și interpret de limba arabă”, spune Raluca Hana Sandu.
Prelegerea cu tema „Revista-document <Restituiri Pitești>” nr. 4/2023”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Istorie și istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care se va desfășura live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, luni, 11 decembrie, de la ora 20.00.
“Revista-document <Restituiri Pitești> este o publicație a Primăriei Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești, care apare trimestrial de mai bine de cincisprezece ani. Construite pe temeliile cercetării istorice a izvoarelor documentare despre trecutul Piteștilor, articolele publicate și-au păstrat esența în tot acest timp, însă au și explorat teme pluridisciplinare, aparținând unor domenii înrudite istoriei precum dreptul, teologia, literatura și variate aspecte ale culturii și civilizației umanității. În numărul curent, cititorii pot regăsi următoarele materiale: dr. Marius ANDREESCU, <POSTMODERNISMUL din perspectivă istorică, socială, religioasă și juridică> (II); dr. Octavian DĂRMĂNESCU, <Istoria primului cor bisericesc din Pitești> (III); dr. Aurel RADU, <Aspecte referitoare la sistematizarea orașului Pitești. Strămutarea romilor pe moșia orașului>, pr. drd. Marius MARINAC, <Moartea sub chipul unei copile la Biserica Glâmbocata Deal, din fostul sat Călugăriţa, Comuna Leordeni, Judeţul Argeş>, prof. Florin-Gabriel Rățoi, <In Memoriam: prof. univ. dr. academician Constantin Bălăceanu-Stolnici (06.07.1923-20.08.2023)>”, informează Marin Toma.
Dialogul cu tema „Importanța Anului internațional Urmuz (140 ani de la naștere, 100 ani de la moarte)”, în cadrul Clubului literar-artistic „Mona Vâlceanu”, coordonat de editorul, scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Maria Mona Vâlceanu, avându-l invitat pe academicianul Gheorghe Păun, eveniment care va avea loc marți, 12 decembrie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Invitatul special, academicianul Gheorghe Păun, va vorbi despre calendarul activităților desfășurate în acest an, de la Simpozionul internațional desfășurat la Curtea de Argeș, locul nașterii scriitorului avangardist, și până la întâlnirea scriitorilor la slujba comemorativă de la cimitirul Bellu, cuprinzând și numeroase întâlniri la biblioteci, lansări de carte, concerte”, spune Mona Vâlceanu.
Mozaic cultural cu tema „Bucurie de Crăciun”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Copii și Părinți, Prietenii Mei”, coordonat de Maria Simona Mitroi, profesor de istorie și educație fizică la Școala Gimnazială „Ion Pillat” din Pitești, având-o ca invitată pe Marilena Zidăroiu, colecționar de păpuși, alături de elevi și cadre didactice de la mai multe școli gimnaziale din Pitești, marți, 12 decembrie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Prezentare de carte: Romanul „Lia Mora”, ediția a II-a, semnat de prozatorul Dumitru Ungureanu, eveniment coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu și de poeta Cristina Onofre, marți, 12 decembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Lia Mora. Încercări narative despre autor, opera sa&relația lor incestuoasă” este cea mai bună carte a scriitorului Dumitru Ungureanu. Din păcate, nu a avut destinul pe care îl merită, prima ediție apărând în anul 2001, la Editura <Nemira>, într-un tiraj infim, nici măcar pentru a-i putea face o lansare. A rămas, practic, necunoscută, citită cu împrumut. Ea ar fi impus un mare scriitor și original teoretician, l-ar fi plasat în galeria marilor scriitori români de astăzi. Din fericire, apare ediția a doua. Voi încerca, împreună cu Cristina Onofre, să arătăm de ce merită citită și, firește, cumpărată această carte, și care sunt legăturile cu celelalte cărți ale operei sale!”, spune Jean Dumitrașcu.
Prelegerea cu tema “Poezii cu Timp și cu Tâlc, în voce proprie (I)”,
în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Teme culturale în emoții raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul și profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 13 decembrie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Sunt poezii publicate sau inedite și care sunt marcate de obsesia Timpului și a Ideii, fără de care și Gândul, și Sufletul sunt goale.
Ne bizuim pe volumele: <Fantasteria>, <Sublima Fantasteria>, <Piano forte> și <Hazard>, așa cum <secundele Marelui Timp s-au descărcat în propria minte și în trup>”, spune Lucian Costache.
Prelegerea cu tema „Poezia Iernii”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Literatura Română Necanonică”, susținut de scriitoarea și profesoara de limba și literatura română Iudita Dodu Ieremia, miercuri, 13 decembrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Iarna nu este un anotimp, iarna este o sărbătoare. Iarna înseamnă magia sărbătorilor de Crăciun, emoţia trecerii pragului dintre ani, entuziasmul jocurilor de iarnă, zâmbetele şi fericirea copiilor, nostalgia vacanţelor la bunici, poveştile la gura sobei, bucuria de a fi alături de cei dragi, dar şi tristeţea şi dramatismul celor năpăstuiţi, gerul şi viscolul năprasnic. Această multitudine de sentimente s-a reflectat în poezia şi proza celor mai mulţi scriitori români: Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, George Coşbuc, Alexandru Macedonski, George Bacovia, Alexandru Vlahuţă, Octavian Goga, Ion Pillat, Vasile Voiculescu, Şt. O. Iosif, Otilia Cazimir, Elena Farago, Ion Minulescu, George Topârceanu, Nichifor Crainic, Lucian Blaga şi mulţi alţii”, ne invită la o nouă lectură publică Iudita Dodu Ieremia.
Dezbaterea cu tema „Bucuria simplă și smerită izvorâtă din iubirea necondiționată”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Viața merge înainte”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, având-o invitată pe Cosmina Olteanu, psiholog și psihoterapeut, eveniment care se va desfășura miercuri, 13 decembrie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Noi, oamenii, de cele mai multe ori percepem acest sentiment înălţător al bucuriei ca pe o realitate efemeră şi pierdem, odată cu înaintarea în vârstă, noţiunea simplei bucurii de a exista, şansa de a face parte din planul măreţ al lui Dumnezeu. Din cauza faptului că ne ancorăm, zi de zi, în cotidian şi în lucrurile materiale limitate, uităm de vitalul îndemn rostit de însuşi Mântuitorul: <Bucuraţi-vă şi vă veseliţi!>
Este benefic să ne ancorăm şi să ne reconectăm cu toţii la Părintele Iubirii Necondiţionate, pentru că altfel ne vom pierde pe marea vieţii, deoarece omul nu este creat să existe în singurătate, ci, este creat să coexiste şi să transceandă cu Dumnezeu. O conştientizare mai profundă este şi poate fi cheia către izbăvirea atât individuală cât şi colectivă către o realitate cât mai autentică”, spune Simona Vasilescu.
Dialogul cu tema „Române, să fii bun!”, în cadrul proiectului “Medalion artistic cu Mariana Claudia Filipescu”, având-o invitată pe Ileana Machidon, profesor de canto, eveniment care va avea loc miercuri, 13 decembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Doamna Ileana Machidon s-a născut în localitatea Babadag, judeţul Tulcea. Este absolventă a Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii <Spiru Haret> din Bucureşti, promoţia 2010. A studiat canto popular la Şcoala Populară de Artă din Bucureşti, clasa profesor Viorel Mustăţea. Din anul 2019 este profesor de canto şi de teatru la Clubul Elevilor din Curtea de Argeş, unde a înfiinţat Corul de Copii <Mărturisitorii>, cu care a participat la numeroase concerte pe plan local şi naţional, cel mai important eveniment fiind evoluţia pe scena Teatrului din Sibiu alături de Corul <Madrigal – Marin Constantin>, spectacol dedicat Săptămânii Patimilor. A obținut premii și trofee la festivaluri de muzică populară și de romanțe, fiind o persoană valoroasă, talentată, cu mult har, vrednică de admiraţie. Avem nevoie de astfel de oameni!”, subliniază Mariana Claudia Filipescu.
Recitalul de muzică folk-hop, intitulat “Anotimpul dispărut”, susținut de M. C. Grăilă, pe numele real Octavian Dărmănescu, muzeograf, scriitor, cantautor, joi, 14 decembrie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Cu un picior în zăpezile de altădat și cu altul în veacul acesta dezghețat, omenirea oftează. Oful iernilor vechi este unul real pentru mulți. Iarna nu mai este ce a fost, este o toamnă prelungită. Iarna este un anotimp dispărut. Sunt M. C. Grăilă și vă invit nu la un prohod, ci la o resuscitare. Dacă nu mai există, măcar să o cântăm. Colinde civile, cu beteală, cu Stea, despre vechii colindători care chiar înghețau din poartă în poartă. Acum se îngheață în fața interfonului, căci gazdele sunt sătule de colindat, din televizor curgând kilometri de urări. O banalizare prin repetiție pe care noi, la Centrul Cultural Pitești, vom încerca să o dezvrăjim. Colinde profane, despre anotimp și viață, o chemare ludică și filosofică la judecata iernii, anotimpul crâncen în care nu te mai poți ascunde”, spune Octavian Dărmănescu.
Dezbaterea cu tema „Sănătatea Umanității”, în cadrul proiectului „Cultura Violenței și Violența Culturii”, coordonat de jurnalistul Ahmed Jaber, având-o invitată pe dr. Elena Armenescu, scriitoare, medic cardiolog, eveniment care se va desfășura joi, 14 decembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Având în vedere că trăim sub același cer, respirăm același aer, avem același Creator, de la El am venit, la El ne vom întoarce, rolul nostru în viață este de a face bine și de a avea grijă de ceilalți din jurul nostru, pentru a menține calitatea noastră de oameni. Atunci, sănătatea umanității e sarcina noastră comună pentru a merge mai departe. Cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Omului (sărbătorită pe data de 10 decembrie), venim să spunem cât de important este pentru noi, ca legile fundamentale ale omului să fie respectate pentru întreaga omenire, indiferent de așezare geografică, limbă sau culoarea pielii”, spune Ahmed Jaber.
Recitalul muzical „Colinde românești și internaționale”, susținut de Trupa „Andrei&Adrian Tase”, vineri, 15 decembrie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Spectacolul de folclor și muzică folk – ușoară sub genericul „Sărbătorile vin!”, susținut de copii și tineri care urmează cursurile de canto popular (coordonator prof. Valentin Grigorescu) și de chitară (coordonator Andrei Bulf) din cadrul Centrului Cultural Pitești, vineri, 15 decembrie, de la ora 17.00, în Piața Primăriei Municipiului Pitești.
Recitalul de pian „Sunetul iernii”, susținut de copiii care urmează cursul de pian (coordonator Denis Stancu) din cadrul Centrului Cultural Pitești, sâmbătă, 16 decembrie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Spectacolul de balet sub genericul „Spărgătorul de nuci”, susținut de gimnastele de la cursul de balet și gimnastică ritmică (antrenor Nicoleta Andrei) din cadrul Centrului Cultural Pitești, eveniment care se va desfășura sâmbătă, 16 decembrie, de la ora 17.00, în Sala „Simfonia” a Filarmonicii Pitești.