Elevii care fac naveta vor primi integral banii pe abonamente în a doua parte a lunii decembrie

0
311

decontare_abonamente_eleviMinisterul Educaţiei a anunţat, marţi, că abonamentele elevilor navetişti emise din 23 noiembrie vor fi decontate integral în a doua parte a lunii decembrie, la tarife ce pot fi între cel mult 10 lei pentru distanţa minimă de trei kilometri şi 174 de lei pentru distanţa de 50 de kilometri. Potrivit Ministerului Educaţiei, unităţile de învăţământ decontează doar abonamente lunare, nu şi bilete emise zilnic în contul unui abonament.

Operatorii de transport care emit abonamente pentru elevi la preţuri care depăşesc aceste tarife pot fi amendaţi. Tarifele maxime pentru abonamentele acordate elevilor pot fi de la 10 lei (fără TVA) pentru distanţa minimă de trei kilometri la 174 de lei pentru distanţa maximă de 50 de kilometri. Aceste sume au fost stabilite prin Hotărârea Guvernului 863/2016.

Astfel spus, abonamentul se emite şi se decontează pe distanţa dintre localitatea de domiciliu a elevului şi localitatea în care se află unitatea de învăţământ, iar tot ce depăşeste aceste tarife constituie contravenţie a operatorilor de transport.

 Pentru decontarea abonamentelor, între 1 şi 4 ale lunii curente elevii depun abonamentele emise pentru luna precedentă, între 5 şi 8, şcolile transmite datele la inspectoratul şcolar judeţean, iar în zilele de 9 şi 10, inspectoratul şcolar transmite datele la Ministerul Educaţiei, care virează fondurile necesare efectuării plăţilor.

Decontarea abonamentelor se face numai pentru perioada cursurilor, nu şi pentru zilele în care elevii sunt în vacanţă. Pentru aplicarea şi respectarea prevederilor HG 863/2016, inspectoratele şcolare judeţene vor colabora cu Agenţia Teritorială a Autorităţii Rutiere Române, prefecturi şi consilii judeţene. Tarifele maxime pentru abonamentele de transport şcolar sunt valabile până la 1 septembrie 2017. Ulterior, autorităţile vor face o analiză în vederea actualizării de către Guvern a nivelului tarifelor în funcţie de noile costuri ale companiilor de transport, a precizat Ministerul Educaţiei.

Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, în anul şcolar 2015-2016, peste 125.000 de elevi au făcut naveta zilnic folosind transportul rutier pentru a ajunge la cursuri. Abonamentele elevilor emise de operatorii de transport până în 23 noiembrie vor fi decontate la nivelul prevăzut de OUG 29/2013, potrivit Ministerului Educaţiei.

(Sursa: Adevarul)

 

 

Lasa un raspuns