Educatia sexuala de la varsta de 3 ani? Asta spun psihologii!

0
420

educatia_sexuala_in_scoliEducatia sexuala la copii, oricat de controversata ar fi ea, este foarte importanta din punctul de vedere al psihologilor. Specialistii le recomanda parintilor sa le vorbeasca copiilor despre sex si sexualitate de la varste foarte fragede, incepand chiar cu varsta de 3 ani.

Educatia sexuala a copiilor a reprezentat dintotdeauna motiv de disputa intre scoala si familie. In timp ce parintii refuza cu vehementa sa discute cu odraslele despre relatii sexuale si trateaza subiectul ca un tabu de neatins chiar si la maturitate, scoala paseaza responsabilitatea in seama familiei si se asteapta ca elevilor sa li se vorbeasca acasa despre sex, ci nu intr-un cadru formal asa cum este o ora de curs. Se tot incearca introducerea unei ore de educatie sexuala in programa scoala, insa cu toata opozitia aratata de parinti, schimbarile intarzaie sa apara. Intre timp, copiii de astazi isi incep viata sexuala la varste foarte fragede, cad prada abuzurilor si incep sa faca copii de pe la 12-13 ani!

Ce spun psihologii insa? Ca educatia sexuala ar trebui inceputa chiar de la 3 ani! Cam exagerat, credem noi… Totusi, pentru ca singura sursa oficiala pe care copiii o au dispozitie atunci cand vor sa afle despre corpul uman este “Anatomia omului” studiata in scoala generala, ei devin autodidacti si cauta informatii despre_educatia_sexualamai complete in alte surse: internet, reviste, prieteni cu ceva mai multa experienta, informatii care de cele mai multe ori ii induc in eroare sau ii conduc pe cai gresite.

Specialistii au ajuns la concluzia ca educatia sexuala trebuie realizata treptat: de la varste mici sa li se vorbeasca copiilor despre diferenta dintre fetite si baieti, despre intimitate, rusine si cand isi are ea rostul. Si scoala trebuie sa se implice in educatia sexuala a copiilor si sa completeze informatiile pe care acestia le primesc de la adultii din familie. Incepand cu varsta de 10-11 ani, educatia sexuala ar trebui sa abordeze mai multe tematici: dragoste, fluturi in stomac, indragostire, pupici. Pana la 13 ani, copiii ar trebui sa stie detalii despre sexualitatea umana in general, urmand ca mai apoi sa primeasca informatii despre bolile cu transmitere sexuala, abuzuri de natura sexuala si relatiile de natura sexuala.

Ramane, desigur, la latitudinea oricarui parinte daca discuta si cum discuta despre sex cu copilul sau. Multi raman pudici si se asteapta ca fiii si fiicele lor sa ramana puri si inocenti chiar si ajunsi la maturitate…sau lasa viata insasi sa ii invete pe copii despre sexualitate si legaturi intime. Cat de sanatos este insa un astfel de comportament si o asemenea atitudine pasiva? Doar ei isi pot raspunde la aceasta intrebare.

Redactor: Emma Radu

Lasa un raspuns