Ecoprovocare brătienistă. Aprilie cu târguri de carte, deşeuri colectate şi obiecte reciclate

0
270

*Cristian SABĂU

Continuăm să vă informăm despre derularea în luna aprilie a proiectului ecOprovocarea (demarat în decembrie 2018), proiect care se desfăşoară la scară naţională şi în care este implicat Colegiul Naţional „Ion C. Brătianu”. Dintre cele patru categorii de concurs am relatat deja despre cele trei activităţi de plantări de puieţi desfăşurate în martie-aprilie. Acum ne vom referi la campaniile de CONȘTIENTIZARE (pe tema importanţei colectării selective a deşeurilor) prin organizarea unor întâlniri dintre voluntarii campaniei cu colegii lor sau cu elevi din alte şcoli, RECICLARE (colectarea diferenţiată a deşeurilor reciclabile şi trimiterea lor către centre de reciclare specializate) şi organizarea de TÂRGURI DE ECONOMIE CIRCULARĂ (colectarea de obiecte folosite, dar funcţionale, într-un cadru organizat, schimbarea contra unor cantităţi de deşeuri reciclabile sau schimb între obiecte, reutilizarea în alte scopuri, donarea lor către copii din familii cu dificultăţi financiare, spitale, centre de copii).

Voluntarii din echipa CONŞTIENTIZARE (coordonatoare prof. Cristina Atanasescu) din cadrul Concursului Naţional ecOprovocarea de la Colegiul Naţional „Ion C. Brătianu” au desfăşurat activităţi de promovare a necesităţii protejării mediului înconjurător în mijlocul elevilor de ciclu gimnazial. În 8 aprilie au fost în mijlocul elevilor din clasele a VII-a C şi a VIII-a D de la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Piteşti. În 12 aprilie şi-au împărtăşit experienţa dobândită în această activitate colegilor lor mai mici din clasa a V-a C de la Şcoala Gimnazială „Alexandru Davila”. Continuând acţiunile de educare în spirit ecologist a tinerilor, voluntarii Andrei Florea, Alexandra Mandu şi Mădălina Icleanu au discutat cu cei mici despre principalele tipuri de deşeuri. În faţa colegilor de la Colegiul Naţional „Ion C. Brătianu” (la clasele a XII-a H, a IX-a D şi a X-a F) au ridicat un pic ştacheta şi au abordat tematica managementului deşeurilor. Şi aceştia sunt doar câţiva paşi, dar nu şi ultimii! Acţiunea prin care echipa CONȘTIENTIZARE provoacă la REDUCERE, REFOLOSIRE şi RECICLARE continuă!!

După ce la început de martie a avut loc Târgul de economie circulară de la Colegiul Naţional „Ion C. Brătianu” (coordonatoare prof. Nicoleta Barbu), prima ediţie cu obiecte hand-made de sezon (mărţişoare, felicitări etc.) confecţionate din materiale reciclabile, în 5 aprilie la Colegiul Naţional „Ion C. Brătianu” s-a desfăşurat o altă ediţie a Târgului de economie circulară din cadrul Concursului Naţional ecOprovocare cu tema „Cartea”. Echipa din concurs şi voluntarii au expus cărţi, colecţii de reviste, almanahuri, semne de carte. În săptămâna dedicată cărţii  pentru copii (1-7 aprilie), elevii voluntari au făcut schimb de cărţi, iar toţi cei care au adus maculatură au fost răsplătiţi cu semne de carte confecţionate din materiale reciclabile. Târgul a decurs într-o atmosferă efervescentă, s-au schimbat opinii despre cărţi şi lecturi recente, mulţi participanţi acţionând ca adevăraţi lobby-işti pentru autorii preferaţi (am recunoscut între cărţile schimbate autori de marcă, de la Emily Bronte, Jane Austen şi Flaubert până la Soljeniţin şi Alvin Toffler). Şi, pentru a combate dăunătorul obicei al paginii îndoite ca reper al reluării lecturii, voluntarii au pregătit şi lansat o serie de semne de carte cu îndemnuri mobilizatoare (la citit!). Vă oferim câteva: „O carte pe zi ţine realitatea la distanţă” (semn clar că realitatea nu-i tocmai ceea ce-şi doreşte autoarea semnului de carte), „Visează!” (poate o sugestie de a citi câteva pagini înainte de a adormi… frumos!), „Books are uniquely & portable magic” (semnat Stephen King), „Just one more chapter” (un îndemn la lectură în forma stăruitoare şi răbdătoare), „I am a magical princess from another dimension” (aşa o fi dacă zice autoarea!), „Dare to dream” (păăăi, să îndrăznim dară…)…

Şi dacă importante studii au demonstrat că lectura stimulează imaginaţia şi creativitatea, creşte capacitatea de concentrare, îmbunătăţeşte memoria, sporeşte abilităţile de comunicare, relaxează şi contribuie la conturarea (şi şlefuirea!) personalităţii, semnele de carte inspirate instigă la lectură, activitate pe care o şi agrementează cu îndemnuri simpatice.

În data de 12 aprilie s-a desfăşurat cel de-al doilea Târg de Economie Circulară din cadrul Concursului Naţional ecOprovocare. La târg au fost invitaţi (şi au participat cu deosebit interes) copiii de la Complexul pentru Copilul în DificultateSfinţii Constantin şi Elena”. Timoraţi la început, oaspeţii au prins curaj şi au luat câteva cărţi pentru care şi-au arătat interesul.

Echipa RECICLARE (coordonatoare prof. Carmen Moţoescu) în luna aprilie a predat 660 kg de maculatură la o firmă de reciclare (salvând astfel de la tăiere o duzină de arbori!). A început şi colectarea de sticle şi borcane goale şi curate, pe care oricine le poate aduce la poarta liceului în saci, cutii de carton sau sacoşe. În 16 aprilie au fost predate 762 kg de deşeuri electronice mari şi mici şi 57 kg de baterii, iar acţiunea continuă. Urmare a apelurilor făcute prin afişaj, dar şi în mediul virtual, deşeurile au început să se adune, se pare că spaţiul de depozitare ales va fi în curând umplut. Aşadar, un aprilie plin de activităţi, un aprilie care, după câte se pare, va continua tot aşa!

Lasa un raspuns