E oficial! 24 ianuarie, ZI LIBERA!

0
310

24_ianuarie_zi_libera24 ianuarie zi libera! Presedintele Klaus Iohannis a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru completarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii. Astfel, ziua de 24 ianuarie a devenit zi libera nelucratoare.

Initiativa legislativa a fost votata de Camera Deputatilor la inceputul lunii septembrie cu 209 voturi ”pentru”, 4 ”impotriva” şi 2 abtineri.

Data de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane este declarata zi nelucratoare, adaugandu-se celorlalte sarbatori legale: 1 si 2 ianuarie; prima si a doua zi de Pasti; 1 mai; prima si a doua zi de Rusalii; Adormirea Maicii Domnului; 30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei, cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei; 1 decembrie; prima si a doua zi de Craciun.

Proiectul a fost initiat de deputatul PSD Tudor Ciuhodaru. Acesta sustine, in expunerea de motive, ca ”Legea nr. 171/2004 privind declararea zilei de 24 ianuarie drept zi de sarbatoare legala (…) s-a dovedit a fi un esec lamentabil”.

Acelasi Ciuhodaru mai spune: ”Nu era nevoie de lege, ci doar de un manual de istorie pentru a afla ca pe 24 ianuarie sarbatorim la nivel national Ziua Unirii Principatelor Romane. In schimb, ceea ce nu s-a reglementat in aceasta lege, pentru a avea o noua zi nelucratoare, era modificarea art. 139 din Legea 53/2003 privind Codul Muncii”.

 

Lasa un raspuns