După ce a scăpat să nu fie tăiat de nişte demenţi, ziaristul Dan Badea a fost bătut şi amendat de poliţiştii pe care chiar el îi chemase în ajutor!

0
3258

Weekendul trecut, colegul Dan Florin Badea (www.argesplus.ro) a fost victima unui abuz incalificabil chiar în centrul Piteştiului. Cazul a fost prezentat pe larg atât de noi, cât şi de el, ba chiar şi de cotidianul naţional „Evenimentul Zilei”. Aşadar, o să trec în revistă în doar câteva rânduri incidentul, a cărui desfăşurare cronologică poate fi găsită pe site-ul nostru.

Deci, în timp ce revenea acasă de la un club puţin după miezul nopţii împreună cu un prieten, Dan s-a trezit agresat (amicul lui de asemenea!) de către nişte nenorociţi puşi pe scandal, care consumau alcool şi făceau ca toţi dracii chiar la scara blocului în care locuieşte amicul lui. Au chemat poliţia, care i-a amendat pe derbedei, după care, în timp ce reveneau de la secţie unde dăduseră declaraţii, jurnalistul şi amicul lui au fost atacaţi de aceiaşi cretini, cu bâte şi cuţite!!!

Au sunat la poliţie din nou, de nenumărate ori, după care au fugit până spre Hotelul Muntenia. Acolo, poliţiştii au intervenit în forţă şi i-au bătut pe toţi, atacatori şi victime deopotrivă! Toţi au fost „parfumaţi” cu spray-uri lacrimogene, loviţi cu bastoane şi încătuşaţi.

La secţie, cele două VICTIME, care şi-au furat-o de două ori, atât de la bătăuşi, cât şi de la poliţişti, au fost eliberate, după ce… li s-a aplicat şi lor o amendă pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice!! La protestele lor extrem de vocale li s-a spus ceva de genul că amenda poate fi contestată, dar asta e practica poliţiei în domeniu, să fie amendaţi toţi cei care sunt implicaţi într-o încăierare. Ba chiar unul dintre agenţi, probabil Einstein-ul secţiei, i-a întrebat ce au căutat după miezul nopţii în club şi le-a atras atenţia că miroseau a bere??!!??

Când au plecat spre case, cu ochii umflaţi de la gazul lacrimogen şi cocoşaţi de lovituri de bastoane, jurnalistul şi amicul lui s-au întâlnit din nou cu unul dintre infractorii care-i agresaseră, derbedeu care… i-a agresat din nou, la 30 de paşi de secţia de Poliţie!

Bun. Acum, că am terminat cu filmul incidentului, să lămurim lucrurile, pentru că am văzut ieri câteva luări de poziţie în favoarea poliţiştilor care m-au scos din minţi. Adică poţi fi un bou care admiri statul poliţienesc în care trăieşti, dar ca să susţii că adevărul este undeva la mijloc şi că, deh, bieţii poliţişti au comis o eroare, că a greşi e omeneşte, că i-au confundat în îngrămădeala aia pe nevinovaţi şi că oricum ziaristul e rău de gură şi are o părere foarte proastă despre poliţişti, totuşi… e totuşi prea mult!

Toţi care gândiţi aşa sunteţi nişte cretini. Sunteţi exagerat de proşti. Atât de proşti încât fără voi media inteligenţei din România probabil s-ar dubla!

Deci, pentru toţi susţinătorii abuzurilor miliţienilor:

Chiar dacă în locul lui Dan Badea ar fi fost Nuţu Cămătaru, dacă lucrurile s-ar fi desfăşurat la fel (la filmul incidentului mă refer!), numele victimei şi reputaţia ei nu ar fi trebuit să aibă nicio relevanţă. Când anchetezi o infracţiune (lovirea şi alte violenţe sunt infracţiune, ameninţarea cu moartea este şi ea infracţiune etc.), tu, Garcea, analizezi faptele. Nu cine este victima, nu te interesează dacă e fan „oamenii legii” sau nu, nu verifici dacă şi-a bătut vecinii acum 15 ani, dacă era ultras din galeria FC Argeş, dacă asculta manele ori dacă şi-a părăsit familia pentru o dansatoare la bară.

Ca să lămurim totuşi pe toată lumea, Dan Badea nu s-a bătut cu nimeni în cei vreo 15 ani de când îl cunosc. E jurnalist talentat, poate greşeşte uneori, aşa cum o facem cu toţii, poate nu-i plac poliţiştii, dar asta nu are nicio legătură cu ce s-a întâmplat. Omul a fost VICTIMĂ, ce dracului nu pricepeţi?!

Cât despre tine, băi „organule”, cum dracului îţi permiţi tu, mă, să întrebi un cetăţean ce caută în club la miezul nopţii? Dincolo de faptul că orice nătărău ştie că, în general, cluburile se deschid după miezul nopţii (ori măcar atunci devin animate!), cum îţi permiţi tu să tratezi aşa o persoană care nu doar că n-a încălcat nicio lege, dar a mai fost şi agresată de trei ori succesiv, la kilometrul zero al Piteștiului? Cum să-i spui, mă, unei VICTIME că miroase a bere? Băi …oaie, repet, omul n-a făcut nimic! Lumea de-asta iese în oraş, să bea o bere să se răcorească! Sau altceva, după preferinţe!

În altă ordine de idei, nu se poate vorbi aici despre eroare. Se poate ca, pe moment, să confunzi o persoană. Chiar să-i dai cu spray-ul lacrimogen în ochi şi s-o pui la pământ. Somaţiile „La pământ, nu mişcă nimeni!” etc. tocmai pentru asta se fac, ca agenţii din teren să nu poată fi atacaţi prin surprindere şi să se poată edifica la faţa locului. OK, numai că jurnalistul le-a spus pe loc: ce faceţi, domnule, noi suntem ăia bătuţi, noi v-am chemat, eu sunt ziarist şi ăştia mă aleargă cu cuţitele să mă taie! etc.

În secunda doi trebuiau să-i scoată cătuşele şi să-şi ceară scuze. Mai ales că jurnalistul le-a spus că a mai fost la secţie cu o oră mai devreme să dea declaraţii referitoare la aceiaşi scandalagii cretini!

Poliţiştii nu sunt şi nu au voie să fie persoane care acţionează sub imperiul emoţiei de moment, care reacţionează aproape fără să gândească. Din acest motiv, scuza sceleratului ăla care i-a rupt 7 dinţi lui Boureanu, cum că l-a lovit din instinct, ar fi trebuit să fie o motivaţie suficientă pentru ca poliţistul să fie dat afară. El reprezintă legea, statul român, nu se poate nici enerva, nu se poate considera nici umilit de un infractor şi nici nu poate lovi ca Mike Tyson, nici chiar dacă ar fi în stare!

Poliţiştii recurg extrem de des la un gest ticălos. Şi anume amendează, fără discriminare, pe toţi cei care au fost implicaţi într-o bătaie. Ca să scape ulterior de bătăi de cap, ei pretind că legea le impune acest lucru. E o procedură nu doar ilegală şi cretinoidă, dar e şi vizibil ticăloasă. Dacă pur şi simplu vin unii şi te iau la pumni pe Strada Mare, cum să fii tu pasibil de amendă dacă te aperi? În mod normal, orice sancţiune se aplică după ce se interoghează suspecţii, după ce se stabileşte participaţia la comiterea faptei etc. La noi însă, amendă imediat pentru fiecare şi ce urmează rămâne de văzut!

Dacă VICTIMELE sunt 100% inocente, adică nu au provocat în niciun fel scandalul şi doar au fost agresate în mod repetat, cum dracului să le dai amendă? Pe ce bază? Dacă, spre exemplu, unuia dintre poliţiştii în cauză îi dă cineva, când e cu soţia la plimbare pe stradă, doi pumni în cap, şi el va fi amendat de colegii săi pentru încăierare? Evident că nu! Pentru că una e omul cu pulanul, alta e, în cazul nostru, jurnalistul!

Şi încă ceva, pentru toţi cei care vorbesc despre respectul arătat poliţiştilor în America. Habar nu aveţi ce vorbiţi! În State, respectul a fost câştigat de poliţişti prin fapte. Dar acolo există şi reversul medaliei. Orice poliţist condamnat pentru o infracţiune îşi pierde dreptul la pensie! Adică îl cam ia dracu’, fără supărare! Plus că pentru fiecare abuz departamentele de poliţie sunt acţionate în judecată şi plătesc despăgubiri uriaşe!

Pentru că a lovit un poliţist, deşi a fost provocat, Cristian Boureanu este de două luni la puşcărie! Pentru că a fost lovit de mai mulţi poliţişti fără să fi făcut nimic sau să-i fi provocat în vreun fel, jurnalistul Dan Florin Badea… a fost amendat pentru tulburarea liniştii publice.

Curată dreptate, nu vi se pare?!

Revin după ce termin concediul!

D.M.D.

P.S. Dacă le permitem să ne abuzeze cum vrea pula…nul lor, să scoată pistoalele la puştani care trec pe roşu, să bată jurnalişti fără absolut niciun motiv etc. etc., mâine sunt toate şansele să ne ia dracu’!

Lasa un raspuns