Dulciurile in alimentatia copiilor – Cand, cat, ce?

0
185

Dulciurile fac parte din alimentatia normala a unui copil. Desigur, asta nu inseamna ca ar trebui sa il “imbuibam” pe cel mic cu zahar si ciocolata de la primii dintisori! Diversificarea trebuie realizata treptat si tinandu-se cont de beneficiile si nutrientii alimentelor consumate.

Nutritionistii sunt de parere ca primul contact al unui copil cu dulciurile ar trebui sa vina in jurul varstei de 2 ani. Si nu sub forma de bomboane, dropsuri, caramele, jeleuri cu care copilul ar putea sa se inece! Un dulce potrivit pentru cel mic ar trebui sa fie preparat in casa, cu ingrediente de calitate: budinci, gris cu lapte, prajituri cu fructe. Si desi multi parinti aleg sa excluda zaharul din alimentatia copiilor, aceasta nu este cea mai buna solutie. Iata si motivul:

  • copiii intre 1-3 ani au nevoie de 40 g zahar pe zi;
  • copiii intre 3-6 ani au nevoie de o cantitate de 50 g zahar pe zi.

Dulciurile, insa, nu sunt singura sursa de zahar. Fructele, legumele, painea – toate acestea contin glucide – adica zahar sub diverse forme –  asa ca alegerile alimentare trebuie sa fie variate si din cele mai sanatoase. Deserturile din comert nu sunt potrivite nici pentru cei mici, nici pentru cei mari, asa ca acestea trebuie evitate pe cat posibil. Nu are rost sa adaugam ca bauturile acidulate nu au ce cauta in alimentatia copilului.

Cofetarie Pitesti – De unde puteti cumpara dulciuri sanatoase pentru copii                             

Tot mai multe restaurante si cofetarii din Pitesti au inclus in meniurile lor deserturi sanatoase, fara zahar alb, aditivi, coloranti. Principalele ingrediente folosite sunt fructele, nucile, condimentele, superalimentele precum spirulina sau chlorella, care aduc vitamine, minerale si fibre, iar nu calorii goale ca in cazul dulciurilor pe care le cumparam de la orice magazin. O astfel de cofetarie este si Cofetaria Raw Vegan Cupcake (mai multe detalii despre ei, aici).

Pentru un parinte este important sa inteleaga ca nu privarea copilului de dulciuri este calea catre o viata sanatoasa. Mult mai important este sa il obisnuiasca pe copil sa consume hrana in stare cat mai naturala, pentru a beneficia de toti nutrientii continuti, sa aleaga calitatea in detrimentul cantitatii si sa ii ofere chiar si mici deserturi, atata timp cat sunt sanatoase si nutritive.

Lasa un raspuns