Doron Ofer, multimiliardarul care a construit ilegal Cathedral Plazza în Bucureşti, este adversarul mall-ului din Tudor Vladimirescu care i-ar falimenta lui afacerea din Bradu – Jupiter City!

0
591

Pentru municipiul Piteşti, noul mall care se va construi în cartierul Tudor Vladimirescu este cea mai importantă investiţie privată din istorie. Este vorba despre 80 de milioane de euro care se vor concretiza într-un megacomplex comercial, un ansamblu rezidenţial cu locuinţe accesibile situate în blocuri cu 16 etaje şi un pasaj rutier cu 4 benzi de circulaţie peste calea ferată care va uni Tudor Vladimirescu cu zona Fraţii Goleşti-Prundu.

Proiectul în sine aduce numai beneficii municipiului şi locuitorilor săi, aşa că în mod normal ar trebui să nu întâmpine nicio piedică. Este vorba despre câteva sute bune de locuri de muncă, peste două mii de locuri de parcare, transformarea unei zone industriale aride (zona Fabricii Metabet de pe Lânăriei) într-o zonă plină de viaţă şi amenajată modern, creşterea semnificativă a valorii tuturor proprietăţilor imobiliare din zona Tudor Vladimirescu etc. Cu toate acestea, proiectul este sabotat în mod profesionist de persoane care şi-au făcut din blocarea unor proiecte de acest gen, la comandă, un mod de viaţă!

Astăzi publicăm, în exclusivitate, primul episod dintr-o anchetă de presă menită să le arate argeşenilor cine vrea să împiedice cea mai importantă investiţie privată din Piteşti. Citiţi „Ziarul de Argeş” ca să ştiţi ce se întâmplă şi, mai ales, de ce se întâmplă. Şi la comanda cui se întâmplă!

Retailerul Carrefour a semnat deja cu Prime Kapital Emerald, proprietarul mall-ului care va fi construit în Tudor Vladimirescu. Asta înseamnă că Jupiter City, hipermarketul din Bradu, va rămâne fără cel mai important chiriaş. Cum de obicei o investigaţie pleacă de la întrebarea neutră, dar legitimă „qui prodest?”, am riscat un raţionament logic pe care l-am dezvoltat ulterior: cei mai fericiţi de blocarea sau cel puţin de întârzierea proiectului mall-ului din Tudor ar trebui să fie cei de la Jupiter City!

Să fie patronatul de la Jupiter în spatele campaniei de sabotare a megainvestiţiei din Tudor Vladimirescu? Vom prezenta mai întâi faptele, pentru ca fiecare cititor să poată trage o concluzie în cunoştinţă de cauză!

Foarte puţini argeşeni ştiu că Jupiter City este deţinut de unul dintre cele mai importante clanuri financiare din lume. Este vorba despre familia israeliană Ofer, familie cu rădăcini în România, care deţine o avere cumulată de peste 20 de miliarde dolari! Da, aţi citit bine suma, oamenii sunt magnaţi în adevăratul înţeles al cuvântului!

Familia Ofer – o avere de circa 20 de miliarde dolari!

Pe scurt, iată istoria familiei Ofer. Fondatorii imperiului financiar au fost doi fraţi, Yuli şi Sammy Ofer, născuţi la Galaţi. Ambii au părăsit România în tinereţe şi au devenit, în scurt timp, una dintre cele mai bogate şi influente familii din Israel. Yuli Ofer a deţinut, în perioada de după Revoluţia din Decembrie 1989, paşaport românesc şi a exercitat funcţia de consul onorific al României în Israel. Atât Yuli, cât şi Sammy Ofer au decedat în 2011, lăsând afacerile pe mâna unor moştenitori care i-au întrecut cu mult la capitolul business!

Până să vorbim despre moştenitori trebuie să spunem că familia Ofer deţine firme de shipping (o flotă de peste 100 de nave la un moment dat!), holdinguri imobiliare, inclusiv câteva hipermarketuri, imobile pentru birouri, investiţii în domeniul bancar (Mizrahi Bank) şi high-tech.

În 2018, Eyal Ofer şi Idan Ofer, cei doi fii ai lui Sammy Ofer, ocupau în clasamentul Forbes locul 149 (9,4 miliarde dolari), respectiv 394 (4,5 miliarde euro)! Ca să înţelegeţi despre ce oameni şi despre ce avere şi influenţă vorbim!

Doron Ofer, fiul lui Yuli Ofer şi vărul lui Eyal Ofer, persoana care deţine prin interpuşi şi firme controlate direct Complexul Jupiter City, are şi el o avere totală de mai multe miliarde euro. În afara zecilor de holdinguri şi companii internaţionale pe care le controlează sau la care deţine participaţiuni, Doron Ofer deţine în România un imperiu imobiliar de sute şi sute de milioane de euro.

Printre firmele româneşti pe care Doron Ofer le controlează prin intermediul unor companii din Israel, Cipru şi Luxemburg se numără: Jupiter Rezidenţial SRL, Jupiter Realty SRL, Green Horizons SRL, Jupiter Properties SRL, Jupiter Industrial Buildings SRL, Moxa Office ROM SRL, North Lake SRL, Jupiter Development SRL, Ventura Estates SRL.

Toate aceste companii sunt deţinute de Doron Ofer prin intermediul următoarelor companii: Mezadah Assets Ltd. (Israel), Valiant Investments Sarl (Luxemburg), Jingal Holdings Ltd (Cipru), Fermat Enterprises Ltd. (Cipru) etc.

Oamenii de încredere ai lui Doron Ofer în România sunt cetăţenii israelieni Avi Shloush (47 de ani) şi Roy Harel (50 de ani), ambii fiind directori şi persoane decidente în mai toate companiile lui Doron Ofer!

Este o avalanşă de date care nu vă spun prea multe, nu-i aşa? Nişte oameni extrem de bogaţi care controlează un număr imens de firme… Ei bine, să vă dăm totuşi un exemplu care va rezona extrem de neplăcut în memoria dumneavoastră!

Doron Ofer este cel care a stat în spatele celui mai scandalos proiect imobiliar din România, un proiect atât de odios încât nu a stârnit doar furia opiniei publice, a televiziunilor şi a ONG-urilor, ci a provocat chiar şi intervenţia, repetată, a Vaticanului!

Este vorba despre celebra clădire de birouri Cathedral Plazza din Bucureşti, o clădire de birouri de 19 etaje pe care Doron Ofer a ridicat-o ilegal chiar în ultraproximitatea Catedralei romano-catolice „Sfântul Iosif”! Proiectul a fost susţinut activ de primarii PDL Traian Băsescu şi Adriean Videanu, ultimul fiind chiar implicat direct în realizarea investiţiei. Videanu a concesionat către compania familiei Ofer un teren aflat în vecinătatea celui deţinut de ea, astfel încât Cathedral Plazza să poată avea un regim dublu de înălţime faţă de cel prevăzut iniţial, şi anume de la 9 etaje la 18 plus 1!!!

În urma unor procese care au durat ani de zile, reprezentanţii Bisericii Catolice au obţinut în instanţă o hotărâre de demolare a Cathedral Plazza încă din 2013, dar hotărârea nu a fost pusă niciodată în aplicare! De ce? Ar putea răspunde aici primarul general Gabriela Firea, naşa de cununie a Daianei Voicu, administratorul companiilor din Bucureşti deţinute de Eyal Ofer, vărul lui Doron Ofer!

Între timp, fireşte, Doron Ofer a vândut clădirea Cathedral Plazza, unui investitor grec! Protecţia a rămas valabilă din moment ce imobilul este în continuare intangibil pentru autorităţi!

În zilele următoare vă vom prezenta latura întunecată a Jupiter City, afacerea de la Bradu a lui Doron Ofer. Vom demonstra faptul că Jupiter City a fost construit pe un teren cumpărat de la un megaafacerist penal al Argeşului, care a ajuns să-l deţină în urma unor retrocedări ilegale de genul celor care l-au transformat într-un magnat imobiliar!

Retrocedări frauduloase, procese, chemări în garanţie pentru zeci de milioane de euro, împrumuturi fabuloase, totul numai pe www.ziaruldearges.ro. Partea cu adevărat senzaţională de-abia urmează!

D.M.D.

Lasa un raspuns