Doneaza sange! Salveaza o viata! Fa o fapta buna in pragul sarbatorilor!

0
678

       donare_sange_salveaza_o_viata Stiai ca la fiecare 3 secunde cineva are nevoie de sange? Ai idee cati oameni mor pe masa de operatie pentru ca in spitale nu exista suficiente rezerve de sange? Chiar si tu poti schimba asta! Cum? Doneaza sange! Salveaza o viata! Fa o fapta buna in pragul sarbatorilor!

Este admirabil faptul ca in Arges exista zone unde donarea de sange a fost inteleasa la adevarata ei insemnatate si este practicata frecvent. In Campulung Muscel se fac anual peste 6000 de recoltari de sange. Zilnic vin la centrul de donari in jur de 20 de persoane, dintre care doar catorva nu li se permite sa doneze. Si pentru ca municipiul s-a transformat in unul dintre cele mai importante centre de donari de sange, nu doar Spitalul Municipal din Campulung primeste zilnic pungi de sange, ci o parte din cantitatea donata merge catre centrul de transfuzii ce aprovizioneaza spitalele din Bucuresti. Si Spitalul Fundeni primeste sangele muscelenilor, pentru ca aici nevoia de transfuzii este mai mare decat in oricare alt spital din tara.

Chiar saptamana aceasta Centrul de Transfuzie Sanguina Arges a primit o surpriza: 35 de jandarmi de la Inspectoratul Judetean de Jandarmi Arges au mers sa doneze sange si sa sustina salvarea de vieti prin gestul lor. Desigur, a devenit deja o traditie ca jandarmii sa se mobilizeze ori de cate ori se anunta o criza de sange in spitalele din Arges, asa ca exemplul lor ar trebui urmat de cat mai multi cetateni.

Doneaza sange! Salveaza o viata! Fa o fapta buna in pragul sarbatorilor!

MD002313

Ce trebuie sa stii inainte de a dona sange? Donarea de sange este un act anonim, voluntar si neremunerat. Sangele este recoltat in conditii stricte de siguranta, de catre personal medical calificat, folosindu-se material de recoltare steril si de unica folosinta, astfel ca nu ar mai trebui sa te temi de riscul de imbolnavire: este nul. Doar persoanelor intre 18 si 60 de ani le este recoltat sange, la un interval minim de doua luni intre recoltari. Barbatii nu pot dona sange de mai mult de 5 ori pe an, iar femeile de maxim 4 ori.

Cantitatea de sange recoltata este de 450 de ml. Si tinand cont ca in medie cantitatea de sange din corpul uman este de 5-6 litri, nu poti afirma ca donarea de sange iti va pune in pericol viata. Inainte de a dona sange ar trebui sa tii cont de cateva aspecte: nu ai voie sa fumezi, sa consumi medicamente, grasimi, alcool, dulciuri inainte de a dona; ar trebui sa fii bine odihnit si hidratat, sa ai o stare de buna de sanatate fizica si mentala, o igiena corespunzatoare si un act de identitate la tine.

Cum poti dona sange? Dupa ce ai citit sectiunea anterioara si ai aflat ca intrunesti toate conditiile cerute (nu esti minor, nu suferi de vreo afectiune, nu ai consumat alcool inainte de a dona etc.), iei cu tine un act de identitate valabil si mergi la centrul de tranfuzii din orasul sau judetul tau. In judetul Arges, Centrul de Transfuzie Sanguina Pitesti se afla pe Strada Negru Voda, nr.43, iar Centrul de Transfuzie Sanguina Campulung, pe Strada Poenaru Bordea nr.12.

Care sunt beneficiile pe care le obtii atunci cand donezi sange?

  • beneficii_doneaza_sangeSentimentul de multumire sufleteasca pe care il ai stiind ca ai salvat o viata.
  • Beneficii pentru sanatate: donand sange iti reduci riscul de a avea atacuri cardiovasculare (atac de cord), de a suferi de cancer; prin donare, nivelul de fier din sange scade, asa ca te vei simti mai revigorat si plin de viata; consumul de calorii este mare: la fiecare 250 de grame de sange donat sunt consumate nu mai putin de 600 de calorii!
  • Analize gratuite: tot sangele donat este supus unor teste de laborator care in mod obisnuit sunt destul de scumpe. Imediat ce rezultatele sunt gata, vei primi un buletin de analize si vei stii daca suferi de vreo afectiune ori daca va trebui sa urmezi un tratament.
  • Beneficii materiale: donatorii primesc 7 tichete de masa, in valoare de 70 de lei, o zi libera de la locul de munca si 50% reducere la transportul in comun pentru o luna.

Doneaza sange! Salveaza o viata! Fa o fapta buna in pragul sarbatorilor!

Redactor: Emma Radu

Lasa un raspuns