Directorul Finanţelor Publice Argeş, Dumitru Braia – instrumentul prin care deputatul Mircea Drăghici a vrut să controleze mediul de afaceri argeşean!

0
622

În anul 2000, conducerea PSD Argeş uimea presa locală anunţând că partidul va arunca în luptă pentru Primăria Piteşti un personaj cvasinecunoscut: Dumitru Braia. Omul era director adjunct la DGFP Argeş şi avea ceva din carisma lui Adrian Bumbescu imediat după ce rupea o tibie.

Cred că, dacă ar fi căutat un deceniu, şefii PSD Argeş n-ar fi putut găsi un candidat mai slab decât Braia. A fost atât de slab încât nu l-au votat nici chiar pesediştii, oripilaţi de prestaţia lui penibilă în dezbaterile electorale! Bietul Braia a obţinut mult sub 10%, cel mai mic procent din istoria PSD Argeş.

Interesant a fost că seara, la sediul filialei, toţi înjurau şi bombăneau rezultatele, doar Dumitru Braia râdea fericit ca fata mare în faţa…! Ori atât îl ducea capul, ori a fost un blat odios, nimeni n-a aflat cu certitudine. Braia a făcut parte din CL Piteşti unde a fost… cea mai tare glumă!

Din fericire pentru noi, şi nu pentru PSD Argeş, în curând a izbucnit un megascandal cu returnări de TVA în valoare însumată de zeci de miliarde lei vechi, printre beneficiari numărându-se şi infractorul condamnat, dar dispărut din ţară, Mitu Chinezu. A ieşit balamuc mare, iar argeşenii au aflat că unul Braia Dumitru, director la Direcţia de Control Fiscal, făcea mari nasoale pe bani mulţi, la adăpostul funcţiei.

Din fericire, în scurt timp, Braia şi-a pierdut funcţia de conducere, trecând pe una de execuţie, iar DGFP Argeş a răsuflat uşurată: lupul nu mai era paznic la stână!

Între timp, în PSD a ajuns mare sculă pe basculă (că tot vine el din lumea asta, a maşinilor şi a service-urilor!) deputatul Mircea Drăghici, chestor al Camerei Deputaţilor, trezorier al Partidului Social-Democrat şi om de bază în echipa lui Liviu Dragnea. Drăghici, întotdeauna orientat, a sesizat rapid potenţialul de superlacheu al fostului adjunct de la DGFP Argeş, aşa că l-a cooptat în echipa lui.

În perioada 2017-2018, Dumitru Braia a fost detaşat ca adjunct al şefului Administraţiei Fiscale Teleorman, responsabil cu Inspecţia Fiscală, la propunerea şi beneficiind de susţinerea fostului său coleg de facultate Florin Tunaru, pe-atunci vicepreşedinte ANAF (actualmente vicepreşedinte al Curţii de Conturi!). Aici, din informaţiile noastre, Braia a avut drept misiune rezolvarea unor controale cu dedicaţie pentru mediul de afaceri, extrem de sensibil, din Teleorman.

S-a achitat cu brio de sarcini (v-am spus, omul este sclavul perfect!), aşa că Mircea Drăghici, cu ajutorul aceluiaşi Tunaru (care a fost vreo doi ani chiar consilierul personal al lui Liviu Dragnea pe vremea când acesta era preşedintele CJ Teleorman!), s-a gândit să-l aducă în Argeş pe Dumitru Braia. Că doar şi aici erau oameni de afaceri care trebuiau puşi la punct, firme care trebuiau călcate la ordin, adversari care trebuiau intimidaţi etc.

Sub conducerea lui Braia, DGFP Argeş a înregistrat un record negativ: două luni consecutive în care nu s-a realizat planul de colectare a veniturilor bugetare!

După un prim eşec umilitor în iulie 2018, când director executiv al DGFP Argeş a ajuns un tânăr de perspectivă şi valoare unanim recunoscută, Lucreţiu Tudor, Dumitru Braia a fost instalat de tandemul Mircea Drăghici-Florin Tunaru la conducerea DGFP Argeş, în februarie 2019. A fost un scandal imens, pentru că Biroul Permanent Judeţean al PSD, în unanimitate, decisese că îl va susţine pentru funcţie, în continuare, pe Lucreţiu Tudor! Numai că Drăghici şi-a băgat coada, într-o manieră ordinară de genul celor care au făcut ca toţi din organizaţia social-democrată să-şi dorească să nu-l mai vadă niciodată, pe nicio listă, în nicio funcţie, şi a obţinut numirea lui Braia peste noapte!

Au urmat demisii ale mai multor lideri judeţeni social-democraţi, proteste publice în mass-media, situaţia fiind salvată de Liviu Dragnea in extremis, după ce a promis că, la expirarea termenului, protejatul lui Drăghici va zbura din funcţie! Volens-nolens, cum campania pentru europarlamentare bătea la uşă, lucrurile au rămas aşa, urmând să fie reglate în perioada iunie-iulie.

Dumitru Braia, înscăunat jupân la DGFP Argeş, a început cu ce ştie el mai bine. Adică a făcut praf toate lucrurile bune moştenite de la Lucreţiu Tudor! A renunţat imediat la toate dezbaterile cu reprezentanţii mediului de afaceri organizate la nivelul serviciilor fiscale orăşeneşti şi municipale. De asemenea, a întrerupt contactele cu organizaţiile socio-profesionale ale mediului de afaceri: Camera de Comerţ şi Industrie Argeş, Asociaţia Oamenilor de Afaceri Argeş etc.

N-a avut, timp de patru luni, niciun fel de colaborare cu primarii localităţilor argeşene, cu şefii direcţiilor deconcentrate, cu mass-media, comportându-se ca un autist social, dacă nu cumva ca o persoană care are ceva de ascuns, care îndeplineşte o agendă secretă…

A dat de gard imediat cu planul de colectare a veniturilor bugetare, plan care nu a fost îndeplinit în lunile aprilie şi mai, ceea ce reprezintă un RECORD NEGATIV la nivelul DGFP Argeş (două luni consecutive fără îndeplinirea planului!).

Şi-a dovedit precaritatea cunoştinţelor profesionale, fiind singurul director de „Finanţe” din ţară care nu ştie ce înseamnă U.A.T. (unitate administrativ-teritorială!). Într-o discuţie cu conducerea Consiliului Judeţean Argeş, Braia a comunicat că el „se ocupă cu SRL-urile şi SA-urile, nu cu UAT-urile”, indiferent ce-or fi acelea, lăsându-i pe interlocutorii săi perplecşi!

La realizări nu poate bifa decât o senzaţională monitorizare a toaletelor din DGFP Argeş şi o investigaţie aiuritoare menită să depisteze angajaţii care stau prea mult la baie!!?? Şi, fireşte, atât el, cât şi doamna Braia au beneficiat de maşină de serviciu care-i aducea de-acasă dimineaţa, îi lăsa după program etc.

Ecce homo!

După ce ne-am lămurit cu cine avem de-a face, să-i analizăm opera!

Obedienţă totală şi controale la comanda… Trezorierului

Sub Dumitru Braia, deputatul Mircea Drăghici a avut control total asupra mediului de afaceri argeşean. Cine nu era băiat deştept, cine nu înţelegea să stea drepţi şi să percuteze la ordin era călcat de inspecţia fiscală! Şi au fost destui, credeţi-mă, care au aflat ce înseamnă (de fapt, ce însemna!) să te pui cu Mircea Drăghici, un individ ascuns, răzbunător şi pervers în relaţiile sociale.

În doar patru luni de mandat, Dumitru Braia s-a deplasat de peste 20 de ori la Bucureşti, la chemarea lui Mircea Drăghici, care avea să-i transmită dispoziţii şi ţinte. Nu mai vorbim aici de convocările judeţene, când protectorul avea drum prin Argeş!

Greşim, domnule Braia? Nu ne daţi dumneavoastră un drept la replică în care să ne spuneţi că nu vă dădea Mircea Drăghici semnal şi vă convoca la Bucureşti? Promit că vi-l publicăm imediat, cu nişte completări extraordinare.

Apropo, bănuiesc că ştiţi, tovarăşe director Braia, că efectuarea de controale fiscale la comandă politică este infracţiune şi se pedepseşte cu puşcărie. Multă puşcărie! Or, Mircea Drăghici nu se mai poate apăra pe el, darămite să vă apere pe dumneavoastră. (Ştiţi, dosare noi imposibil de rezolvat, cu bani mulţi de la stat, unde Mircea Trezorierul a centrat şi tot el a dat cu capul etc.)

E belea mare la orizont, iar până la finele lunii viitoare pariem că veţi avea calitate oficială. Alta decât cea pe care o aveţi astăzi. Mă refer la un dosar penal la DNA unde sunt 110% sigur că veţi fi investigat, pentru că… e probe, cum ar zice doamna Veorica de la Teleorman!

Revenim zilele viitoare cu informaţii cu adevărat fabuloase!

D.M.D.

Lasa un raspuns