Aceasta este una dintre principalele prevederi ale unui Proiect de Lege care a primit aviz în Comisia pentru #administrație publică și amenajarea teritoriului.
Actul normativ vizează o serie măsuri de protecţie socială şi modificarea unor acte normative în domeniul asistenţei sociale.
Măsurile îi au în vedere pe cei care din cauza sănătății, vârstei sau a veniturilor mici au nevoie de ajutor din partea statului pentru a-și asigura energia necesară iluminatului, răcirii și încălzirii locuinței, gătitului etc.
Consumatorii vulnerabili se încadrează în următoarele categorii:
- Consumatorii vulnerabili din motive de venit – unde se încadrează familia sau persoana singură al cărei venit mediu net lunar pe membru de familie ori al persoanei singure este de 1.386 de lei/ persoană, în cazul familiei, și de 2.053 de lei, în cazul persoanei singure.
- Consumatorii vulnerabili din motive de vârstă – unde se încadrează persoanele cu veniturile de mai sus și care au împlinit vârsta standard de pensionare.
- Consumatorii vulnerabili din motive de sănătate – unde se încadrează persoanele care fie necesită aparate electrice pentru menținerea în viață sau pentru menținerea stării de sănătate, fie prezintă probleme de sănătate care împiedică sau restricționează mobilitatea și deplasarea lor ori necesită modalități de informare și comunicare adaptate nevoilor specifice.
- Consumatorii vulnerabili izolați – unde se încadrează familiile și persoanele singure ale căror locuințe se află în zone izolate sau în așezări informale (grupare de minimum trei locuințe improvizate).
Important! Procedura prevede că după ce imobilul în care se află locuința consumatorilor vulnerabili de energie a fost reabilitat termic, statul va acoperi cheltuielile ce le reveneau consumatorilor vulnerabili (pentru reabilitarea locuinței personale), ei nemaifiind nevoiți să plătească nimic.
Detalii privind parcursul legislativ al proiectului puteți afla accesând link-ul https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect…