Deputat Simona Bucura Oprescu: Putem spune că în acest mandat s-a legiferat mai mult decât oricând pentru digitalizarea administrației publice din România!

0
109

După adoptarea legilor pentru eliberarea cazierului în format electronic, crearea Platformei Naționale de Interoperabilitate și eliminarea dosarului cu șină, iată ca vom avea acum și o lege care schimbă lucrurile din perspectiva capacităților funcționarului public.

Prin acest proiect funcționarilor publici le vor fi testate anual și competențele digitale. Totodată evaluarea se va face prin sistem informatic.

La fel ca toate legile menționate anterior și această inițiativă a primit un raport favorabil de adoptare din partea Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului, a cărei președinte sunt. Proiectul a fost adoptat în Camera Deputaților și va fi trimis la promulgare!

Concret este vorba despre proiectul de lege PL-x nr.562/2022 pentru modificarea şi completarea art.485 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ.

În textul ordonanței au fost introduse astfel două noi prevederi:

  • Evaluarea anuală a performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici se va face “prin intermediul sistemului informatic al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, începând cu data de 1 ianuarie 2025, pentru anul anterior.”
  • Evaluarea performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici va cuprinde si “evaluarea nivelului competenţelor digitale.”

Proiectul de lege poate fi consultat integral aici: https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect…