Demagogie de cea mai joasă speţă în Consiliul Local Piteşti!

0
396

Demagogie de cea mai joasă speţă, marca PNL, în Consiliul Local Piteşti!

De câteva zile a început să circule pe Facebook a idioţenie. O idioţenie mascată însă cu grijă. Pentru mulţi poate părea o idee minunată, constructivă, utilă. În realitate însă, este o utopie. Singura raţiune pentru care ea există în mediul virtual este să contabilizeze simpatie şi, în viitor, voturi pentru nişte personaje lipsite nu doar de orice charismă, ci şi de orice activitate concretă în legislativul urbei.
Despre ce este vorba? Consilierii municipali Tiberiu Avramescu şi Mihail Tudor, ambii de la PNL, au pornit o cruciadă pe Facebook pentru ca transportul în comun piteştean să fie gratuit pentru elevi şi studenţi. Iniţiativa sună bine, trebuie să recunoaştem. Şi, având în vedere situaţia financiară deloc roză a majorităţii piteştenilor, adoptarea ei ar reprezenta o uşurare reală şi semnificativă pentru bugetele multor familii!
Însă avem de-a face cu pură demagogie. Cu vrăjeală electorală prin care aceşti oameni încearcă să păcălească potenţialii votanţi cu iniţiative nesustenabile. După care or să dea vina pe colegii lor din Consiliul Local Piteşti şi or să pozeze în apărătorii intereselor piteştenilor, sabotaţi însă de adversarii politici!
Să vă explic în câteva cuvinte de ce nu se poate introduce o astfel de gratuitate. SC Publitrans 2000 SA Piteşti a obţinut o finanţare de 58,5 milioane RON de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Este vorba despre un împrumut, care trebuie restituit. Cu banii s-au achiziţionat 70 de autobuze performante care au înlocuit deja celebrele autobuze ale consorţiului CNCD-GIREXIM, aflate în centrul dosarului penal instrumentat de DNA.
Ca împrumutul să poată fi restituit, PUBLITRANS trebuie să obţină venituri. Şi nu doar pentru a restitui împrumutul, ci şi pentru a plăti salarii şoferilor şi personalului de întreţinere, pentru a achita combustibil, pentru a plăti taxe şi impozite.
Numărul călătorilor a scăzut semnificativ, din mai multe motive. În primul rând, nu mai există megaangajatori pe raza Piteştiului. Arpechim, Rolast, CATC, Argeşana etc. nu mai există, iar zecile de mii de piteşteni care mergeau la slujbă cu autobuzul nu mai există nici ei. Un număr foarte mare de piteşteni cu vârstă „activă” au plecat la lucru în străinătate, deci şi ei au fost pierduţi de clienţi. Pensionarii au reduceri uriaşe care, în funcţie de pensie, pot ajunge şi la 90%! Persoanele cu dizabilităţi la fel. Elevii beneficiază de subvenţionarea unei părţi din abonament.
Nu credeţi că totuşi trebuie să mai şi plătească transportul cineva? Oamenii bogaţi au maşini personale sau, în cel mai rău caz, merg cu taxiul. Dacă pensionarii au reduceri foarte mari, iar acum elevii şi studenţii din Piteşti ar avea gratuitate pe autobuze (este vorba despre zeci de mii de persoane!), PUBLITRANS ar da faliment.
Evident, cei doi consilieri municipali de la PNL ştiu şi ei acest lucru. Ştiu că susţin un lucru imposibil, dar nu le pasă. Pentru că urmăresc doar capital de imagine pe care vor să-l cuantifice în voturi la alegerile locale. Ori, noi, cei care ştim cum stau lucrurile cu adevărat, ar trebui să le sancţionăm demagogia!
Şi totuşi, o întrebare s-ar impune. În afara unor astfel de propuneri stupide, ce dracului au făcut cei doi liberali timp de patru ani în Consiliul Local Piteşti? Eu unul nu-mi amintesc nimic. Iar asta spune multe! Pentru că faptele, nu vorbele ar trebui să-i caracterizeze pe oamenii politici!
D.M.D.