Ora: 19.00 – PEDAGOG DE ȘCOALĂ NOUĂ – Adaptare a binecunoscutelor schițe ale lui I.L.Caragiale, piesa, lucrată în maniera specifică unui musical, se adresează copiilor și adolescenților (10-16 ani). Spectacolul expune în cheie comică portretul “pedagogului absolut”, un profesor de început de secol XX, arhetipul dascălului profund viciat, un contramodel pentru elevi și părinți. Violența fizică, amenințările, invectivele curg ca o ploaie peste “școlerii” terorizati. Sigur că există și excepții și pedagogul își dovedește bunăvoința față de copiii care au părinți sus-puși…(TEATRUL ”ALEXANDRU DAVILA” – Sala Mare).
DUMINICĂ – 09 MARTIE
Ora: 11.30 – LĂDIȚA FERMECATĂ – „Lădița fermecată” este una dintre producțiile longevive ale Teatrului „Alexandru Davila” din Pitești. Copiii vor fi încântați de personaje precum Cocoșelul jucăuș, Vulpița cea șireată, Iepurașul cel naiv și altele, întâlnite într-o atmosferă de basm. Nu este un spectacol care scoate în evidență doar prestația fascinantă a actorilor, ci și modul ingenios cu care ei mânuiesc păpușile. „Lădița fermecată” este un spectacol care-i animă pe copii, le antrenează imaginația și energia pozitivă. (TEATRUL ”ALEXANDRU DAVILA” – Sala Studio „Liviu Ciulei”).
Ora: 19.00 – PROMENADĂ LA DAVILA – Nu rata PROMENADĂ LA DAVILA! Este un spectacol pentru aceia care fac din viață sărbătoare, care îmbogățesc clipa cu acorduri muzicale și pași de dans pentru a condimenta rutina zilnică. Artiștii de la REVISTA Teatrului „Alexandru Davila” au pregătit momente deosebite care garantează buna dispoziție. Melodii celebre din repertoriul național și internațional și dansuri învăluite în materiale fine, vaporoase, vor încânta și sufletul și privirea. PROMENADĂ LA DAVILA este, așadar, un spectacol care deschide inimile spre bucurie și entuziasm. Vă așteptăm cu drag să fredonăm împreună și să ne împrietenim, dacă nu am făcut-o deja până acum! (TEATRUL ”ALEXANDRU DAVILA” – Sala Mare).
MARȚI – 11 MARTIE
Ora: 10.00 – BIBLIOCLUBUL CURIOȘILOR: LOGO-MĂRȚIȘOR – Atelier de logopedie, la care participă copii cu vârstele cuprinse între 5 – 6 ani. (Biblioteca Județeană Argeș – Sala Tinerilor).
JOI – 13 MARTIE
Ora: 16.30 – BIBLIOCLUBUL CURIOȘILOR: JOIA ÎN FAMILIE – Activitate educativă, la care participă copii cu vârstele cuprinse între 7 – 9 ani. (Biblioteca Județeană Argeș – Sala Tinerilor).
Activități culturale organizate de BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ:
În perioada 08 – 14 martie – RELIGIE ȘI SPIRITUALITATE – Expoziție de Artă Sacră; expun studenții de la Secțiile Artă Sacră (licență) și Restaurare Icoane, Pictură Murală și de Șevalet (master) din cadrul Facultății de Teologie, Litere, Istorie și Artă Sacră a Universității Naționale de Știință și Tehnologie – Politehnica București, Centrul Universitar Pitești; coordonatoare – lector univ. dr. ELENA TEODORA NECULA, curatorul expoziției; vor fi expuse lucrări în tehnica sgraffito, icoane pe lemn și miniaturi medievale de manuscris, pictate pe hârtie de bumbac, decorate și îmbogățite cu foiță de aur. (Holul BJA).
În perioada 08 – 14 martie – MONEDA – ISTORIE ȘI EVOLUȚIE – Expoziție de fotografii extrase din revista ”Boabe de gâu” (1933). (Holul BJA Etajul al-II-lea)
În perioada 08 – 14 martie – ZIUA CĂRȚILOR DESCHISE: ÎNTÂLNIRE PE NeVe – Conceptul presupune ca fiecare cititor să primească, atunci când împrumută o carte, un bonus-împrumut, constând într-un roman al cărui personaj principal este o femeie misterioasă. (Holul BJA)
10/13 martie – ESENȚE. PERSPECTIVE. PERSONAJE – Grupaj de poeme din creația scriitorului ALEXANDRU MĂRCHIDAN; recenzia volumului ”Fascinația Absolutului. Filosofia speculativă în viziunea lui Lucian Blaga și a lui Constantin Noica”, autor – MIRCEA FLONTA. (Online)
În perioada 08 – 14 martie – PERSONALITĂȚILE LUNII MARTIE – Expoziție de cărți din opera scriitorilor CONSTANTIN CHIRIȚĂ (12 martie 1925 – 14 noiembrie 1991) – 100 de ani de la naștere și ION BARBU (19 martie 1895 – 11 august 1961) – 130 de ani de la naștere. (Holul BJA).
Expoziții permanente și temporare organizate de Muzeul Golești sau în parteneriat cu alte instituții de cultură:
Evenimente organizate de Muzeul Golești cu ocazie zilei de 8 martie:
Expoziția Cioplitorul de gânduri – In memoriam Nicolae M. Nica (martie-mai)
Expoziția de pictură Omagiu dedicată Zilei Internaționale a Femeii (martie-mai)
- Expoziția temporară „Liniștea/Strigătul mut”. Expoziție personală a artistei Mihaela Cîmpeanu, (18 februarie – 4 mai)
- Expoziție de costume populare din zonele etnografice ale țării din patrimoniul Muzeului Golești Portul popular românesc – măreție și rafinament
- Expoziție temporară Școala de altă dată!. Expoziția a fost realizată în parteneriat cu Asociația „Muzeul Jucăriilor” din București;
- Expoziție temporară Pe urmele Goleștilor (secția de istorie a Goleștilor);
- Expoziția tematică despre sistemul medical din spațiul românesc (sec. al XIX-lea) Bolnița banului Radu Golescu.
MUZEUL GOLEȘTI își așteaptă vizitatorii în fiecare zi, de luni până duminică, între orele 09.00-18.00.
MUZEUL JUDEȚEAN ARGEȘ:
Mărțișor cultural la Muzeul Județean Argeș!
În data de 8 Martie, Muzeul Județean Argeș vă invită să vă bucurați de cultură și istorie cu INTRARE LIBERĂ în toate secțiile muzeului, cu excepția Planetariului. Sunteți așteptați să explorați expozițiile, să descoperiți poveștile trecutului și să vă bucurați de patrimoniul cultural al Argeșului! Program de vizitare: 9:00 – 17:00.
Vă așteptăm cu drag să celebrăm împreună frumusețea primăverii și zilele dedicate vouă
Expoziții temporare:
- Expoziție temporară „Chipuri și Emoții” – 50 de ani de la trecerea în neființă a artistului Rudolf Schweitzer-Cumpăna.
- Expoziție temporară ”Metamorfoze artistice”
Expoziții permanente
- Galeria Națională de Artă Naivă
Loc: Corpul C, Intrarea dinspre B-dul Eroilor, Str. Armand Călinescu, nr. 44
Program de vizitare: Luni-Duminică, 09:00-19:00
- Exponatul Lunii Martie 2025: „Rața cu cap castaniu (Aythya ferina Linnaeus, 1758).”
Hiperperul a fost una dintre ultimele monede de aur importante ale Bizanțului înainte de prăbușirea imperiului în 1453.
Despre Hiperperi bizantini (Rolul în economie și comerț):
- Era folosit în plata tributurilor, taxelor și în tranzacții comerciale de mare valoare.
- Era recunoscută ca monedă stabilă în estul Mediteranei, având un rol similar cu cel al ducatului venețian.
Loc: Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44
Program de vizitare: Luni-Duminică, 09:00-19:00
- Expoziția Sportului Argeșean – “Campionii”
Loc: Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44
Program de vizitare: Luni-Duminică, 09:00-19:00
- Castrul roman Câmpulung – Jidova
Loc: DN 73, Câmpulung, jud. Argeș
Program de vizitare: Luni-Duminică, 09:00-17:00
- Expoziția Memorială “Dinu Lipatti”
Loc: Comuna Leordeni, Sat Ciolcești, jud. Argeș
Program de vizitare: Luni-Duminică, 09:00-17:00
- Lapidarium
Loc: Sediul Central, Corpul B, Str. Armand Călinescu, nr. 44
Program de vizitare: Luni-Duminică, 09:00-19:00
- Planetariul
Loc: Corpul C, Intrarea dinspre B-dul Eroilor, Str. Armand Călinescu, nr. 44
Program de vizitare: Marți-Duminică, 09:00-17:00 (doar cu programare prealabilă la telefon: 0723.344.586)