De ce va fi înmormântat Regele Mihai la Curtea de Argeș

0
718

Regele Mihai s-a stins din viață pe data de 5 decembrie și va fi înmormântat în noua Catedrală Arhiepiscopală, de la Curtea de Argeș, locul unde și dorm somnul veșnic strămoșii săi.

Regele Mihai I al României va fi înmormântat, la fel ca strămoșii săi, la Curtea de Argeș, lângă femeia pe care a iubit-o înainte de a o cunoaște, Regina Ana.

Ultimul monarh al României, împreună cu soția sa, își vor dormi somnul veșnic în noua Catedrală Arhiepiscopală, care a fost gata după ce Regina s-a stins din viață. Atunci Regele nu a reușit să participe la funeraliile soției sale, întrucât starea sa de sănătate nu i-a permis acest lucru.

Cei care l-au cunoscut pe Rege își amintesc de faptul că Majestatea Sa le-a cerut să fie înmormântat la fel ca strămoșii săi, la Curtea de Argeș.

Mănăstirea Curtea de Argeș este o capodoperă a arhitecturii, ctitorie a lui Neagoe Basarab, domn al Țării Românești. Tradiția românească este stâns legată de această ctitorie care a născut multe legende românești, precum cea a meșterului Manole.

Mănăstirea Curtea de Argeș are o valoare simbolică, întrucât în pronaosul bisericii își dorm somnul veșnic ctitorul Neagoe Basarab și soția sa, Despina și fiica lor, Stanca. Tot acolo se odihnește pentru veșnicie, familia lui Radu de la Afumați, care a fost căsătorit cu Ruxanadra, fiica lui Neagoe Basarab, și care a continuat lucrările ctitorului și a desăvârșit, în 1526, picturile.

Locul a devenit un simbol al Coroanei României, în special după ce Carol I a lăsat prin testament să fie îngropt în curtea mănăstirii. Regele a specificat ca această înmormântare să fie una provizorie, până când se va construi un mansoleum. Cronicile scriu că Regele Carol I a considerat că locul este foarte aproape de cer.

Carol I este un simbol al independenței românilor, care a domnit 48 de ani, istoricii considerându-l personajul istoric care a pus bazele statului român modern.

După moartea lui Carol I, Regina Elisabeta s-a retras la Mănăstirea de la Curtea de Argeș, unde s-a stins din viață în februarie 1916.

De asemenea, Ferdinand I a murit la data de 20 iulie 1927, la Sinaia, iar la 23 iulie a fost înmormântat la Curtea de Argeș.

Regina Maria își doarme și ea somnul veșnit la Curtea de Argeș, însă a ținut ca inima să-i fie depusă la Balcic. Regina a murit la data de 18 iulie 1938, dându-și ultima suflare la Castelul Pelișor.

Separat de locul unde au fost îngropați strămoșii săi, Carol II este înmormântat într-o cameră mortuară, situată tot la Curtea de Argeș.

Sursa: Pro TV