Spune-mi cand te trezesti, ca sa iti spun cat de stresat esti!

0
494

        program_dimineata_ora_8 Veste buna pentru cei mai putin matinali dintre noi: oamenii de stiinta spun ca munca inainte de zece dimineata nu este catusi de putin benefica organismului uman…si nici productiva!

Au fost realizate mai multe studii despre cum ar trebui sa arate programul nostru zilnic de munca si educatie, pentru a obtine cele mai bune rezultate. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca este nenatural din punct de vedere biologic sa mergi la munca la 8 dimineata. Paul Kelley, de la Universitatea Oxford, spune ca ritmul dupa care functioneaza organismul uman nu este sincronizat cu programul normal de 8 ore de lucru si trezitul foarte devreme dimineata, ducand in timp la imbolnaviri, stres si amenintari reale pentru sanatatea fizica si mentala a angajatilor.

educatie_copii_scoala_trezitul_dimineataAcelasi cercetator este de parere ca ar trebui sa se ia o decizie la nivel mondial pentru schimbarea programului de lucru si de scoala, astfel incat ceasul biologic al oamenilor sa functioneze normal si sa nu mai fie agresat de obligatia de a ne trezi dimineata la ore greu de suportat. Si in ceea ce ii priveste pe elevi au fost realizate cercetari si experimente. Rezultatele? S-a ajuns la concluzia ca un elev de 10 ani nu se poate concentra pe deplin pana la ora 8 si jumatate dimineata, iar un elev de 16 ani nu ar trebui sa isi inceapa activitatea scolara mai devreme de ora 10 (dimineata, bineinteles!). In ceea ce ii priveste pe studenti…si mai norocosi! Oamenii de stiinta sunt de parere ca ei au nevoie de mai multa odihna, asa in ceea ce ii priveste, cursurile ar trebui sa inceapa de la ora 11:oo. Un profesor american a dorit sa testeze aceste teorii, asa ca a recurs la un experiment: elevii sai au inceput cursurile la 10 dimineata pentru o scurta perioada, timp in care notele obtinute de ei au crescut cu 19%.

Cele 8 ore zilnice de somn au ajuns un ideal de neatins pentru cei mai ocupati dintre noi. Job solicitant, familie, educatie, hobby-uri, lucru in folosul comunitatii, cand sa le facem pe toate si sa ne mai si odihnim? Ingrijorator este faptul ca lipsa somnului ne afecteaza organismul in mod direct, ne face mai stresati, mai morocanosi, mai putin functionali.

Redactor: Luca Mateescu

Lasa un raspuns