De astazi, 1 iulie, indemnizatia pentru cresterea copilului este de 1.063 lei!

0
314

indemnizatia_pentru_cresterea_copiluluiIncepand de astazi, 1 iulie, intra in vigoare noile norme privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului (CICC). Tot de astazi creste pana la 1.063 de lei indemnizatia pentru cresterea copilului.

Potrivit noilor norme de aplicare a CICC, aprobate in sedinta de Guvern din data de 22 iunie 2016 prin Hotararea nr 449/2016, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr 473/24.06.2016, limita minima a indemnizatiei creste la 85% din salariul minim brut pe tara garantat in plata (1.250 de lei), respectiv 1.063 de lei, fata de 600 de lei, cat este in prezent.

Se modifica limita maxima a indemnizatiei:  aceasta va fi calculata la 85% din veniturile nete realizate. Totdata, indemnizatia pentru gemeni/multipleti creste si ea, pana la 85% din salariul minim brut pe tara garantat in plata. Stimulentul de insertie se stabileste la 50% din indemnizatia minima.

Ministerul Muncii mentioneaza ca cei care, in ultimii doi ani de dinainte de nasterea copilului, de adoptie, incredintarea in vederea adoptiei, plasamentului sau tutelei, au realizat timp de 12 luni venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani, respectiv trei ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.

Parintii pot opta pentru concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului pe o perioada de 2 ani. Pentru a obtine stimulentul de insertie, acestia trebuie sa depuna cerere pana ce copilul va fi implinit varsta de un an si 10 luni. Totodata, prelungirea perioadei de acordare a stimulentului pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani in cazul copilului cu handicap se face din oficiu.

(Sursa: Mediafax)

Lasa un raspuns