Cum să procedezi în cazul unui accident auto în afară ţării

0
549

Dacă ai neșansa să fii implicat într-un accident în afară țării, este bine să știi preventiv cum să procedezi pentru a evita compromiterea definitivă a vacanței. Autoritățile vin în sprijinul șoferilor care pleacă din țară. Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR), în parteneriat cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Poliţia de Frontieră a demarat, începând de joi, un proiect-pilot de informare a şoferilor în legătură cu paşii pe care trebuie să-i urmeze în cazul producerii unui accident auto în străinătate. Proiectul vizează informarea conducătorilor auto care părăsesc teritoriul României prin intermediul unor pliante distribuite în trei dintre cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei în perioada verii: Vama Veche, Negru Vodă şi Nădlac.

Care sunt paşii de urmat

Astfel, şoferii sunt informaţi la frontieră că pe perioda valabilităţii asigurării RCA, beneficiază automat şi de o asigurare Carte Verde valabilă pentru teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, precum şi pentru teritoriul Islandei, Norvegiei, Liechtenstein, Elveţiei şi Serbiei. Un document de asigurare Carte Verde este valabil pe teritoriul statelor ale căror simboluri nu sunt barate cu ”X” pe formularul documentului, spun specialiştii. ”Dacă este implicat într-un accident rutier, şoferul trebuie să completeze cu mare atenţie toate rubricile formularului «Constatare amiabilă de accident» şi să se asigure că şi celălalt şofer implicat să facă acest lucru. Sau poate aştepta să vină autorităţile competente, dacă legislaţia ţării respective impune acest lucru. E foarte important ca formularul Constatare amiabilă de accident să fie cât mai complet şi lizibil completat”, explică specialiștii.

Concret, dacă sunteţi vinovat de producerea accidentului, înmânaţi celuilalt şofer o copie după documentul dumneavoastră Carte Verde, după talonul auto (certificatul de înmatriculare, carnetul de conducere etc. şi anunţaţi-vă imediat asigurătorul. În cazul în care „vinovat“ de producerea accidentului este celălalt şofer, solicitaţi acestuia o copie (e bine să faceţi şi o poză) a documentului de asigurare al vehiculului „vinovat”. Este recomandat să faceţi cât mai multe fotografii la locul accidentului, cu semnele de circulaţie, cu strada, intersecţia şi poziţia maşinilor şi cu documentele celorlalte persoane implicate în accident.

Despăgubirile se atribuie ținând cont țara în unde a fost înmatriculat vehiculul. Altfel spus, dacă vehiculul „vinovat” este înmatriculat în statul pe teritoriul căruia s-a produs accidentul, pentru soluţionarea cazului de daună vă puteţi adresa asigurătorului RCA al vehiculului sau BAAR după întoarcerea în România. Ultima variantă este valabilă numai dacă statul pe teritoriul căruia s-a produs accidentul face parte din Spaţiul Economic European. Dacă vehiculul ”vinovat” este înmatriculat în alt stat decât cel pe teritoriul căruia s-a produs accidentul, pentru soluţionarea cazului de daună vă puteţi adresa Biroului naţional din statul respectiv sau BAAR după întoarcerea în România. “Protecţia şi educarea consumatorilor reprezintă obiective strategice pentru ASF. Este fundamental ca toţi consumatorii să fie informaţi corect, complet şi la timp, în legătură cu drepturile pe care le au”, a declarat Călin Rangu, director Direcţia Relaţii cu Publicul, Petiţii şi Educaţie Financiară în cadrul ASF.

 

Lasa un raspuns