Cum obtii cardul european de sanatate

0
631

cardul_european_de_sanatatePoate ca planuiti deja sa mergeti in concediu intr-o locatie de peste hotare. Este cazul sa va ganditi acum si la eventualele cazuri de urgenta, in care cardul european de sanatate va poate asigura tratamentul in Uniunea Europeana si in statele cu care Romania a semnat conventii.

„Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate este documentul care conferă titularului dreptul de a beneficia de asistenta medicala necesara in cursul unei sederi temporare intr-un stat membru al Uniunii Europene“, dupa cum informeaza site-ul CNAS, precizand, de asemenea, ca „se elibereaza asiguratului numai in situatia deplasarii acestuia pentru sedere temporara intr-un stat membru al Uniunii Europene, putand fi utilizat de catre asiguratii din sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania numai pe teritoriul Uniunii Europene. Prin sedere temporara se intelege deplasarea unei persoane in unul dintre statele membre ale Uniunii Europene pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii, pentru o perioada de timp de cel mult 6 luni“.

Cu toate acestea, cardul european de sanatate nu se aplica si situatiilor in care pacientii pleaca in scopul de a se trata intr-un stat membru UE. In cazul in care, in timpul sederii, asigurarea medicala expira, pacientul primeste serviciile medicale, pe care statul roman le deconteaza, urmand ca la intoarcerea in tara serviciile primite in perioada pentru care asigurarea nu a mai fost valabila sa fie decontate catre CJAS. Un alt aspect de retinut este acela ca, in cele mai multe cazuri, cardul european de sanatate este mai acoperitor decat asigurarea medicală de calatorie pe care reprezentantii agentiilor de turism va sugereaza sa o incheiati (daca deplasarea nu vizeaza un stat UE, asigurarea devine, insa, varianta potrivita).

Cum obtinem cardul european de sanatate?

Asiguratul care doreste sa obtina Cardul European de Sanatate (care are o valabilitate de 12 luni) trebuie sa depuna la casa de asigurari de sanatate la care este luat in evidenta o cerere si documentele care atesta calitatea de asigurat. Solicitantul trebuie sa dovedeasca faptul ca a fost asigurat permanent in ultimii cinci ani, in caz contrar fiind nevoit sa acopere perioada neasigurata, pentru a intra in posesia cardului. Casa de asigurari verifica stagiul, iar atunci cand cererea este aprobata, cardul va fi tiparit din Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate. Cardul se elibereaza in 7 zile lucratoare. Doar in situatii exceptionale, daca nu se reuseste tiparirea in acest termen, se va elibera un certificat provizoriu de inlocuire a cardului. Din experienta angajatilor CJAS, numarul de solicitari pentru eliberarea acestui tip de card creste simtitor pe perioada verii. Si tot din experienta, valorile decontate pentru servicii medicale primite in sistem de urgenta in statele UE, in baza cardului european de sanatate, variaza de la cateva sute de euro, pana la sute de mii de euro, in functie de complexitatea serviciilor acordate.

Titularii de card european de sanatate emis in alte state au aceleasi drepturi in Romania!

In baza Cardului European valabil emis pe teritoriul altui stat, si strainii aflati temporar pe teritoriul Romaniei beneficiaza de aceleasi drepturi pe care le au romanii in strainatate. In acest caz, furnizorii de servicii medicale aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari au obligatia de a acorda asistenta medicala necesara, urmand a evidentia si raporta distinct caselor de asigurari serviciile medicale acordate.

(Sursa: www.adevarul.ro)

Lasa un raspuns