Cristian Gentea s-a împotrivit vehement majorărilor salariale făcute fără analiza fiecărui caz în parte: „Prin ce se propune azi se încurajează nemunca şi vor apărea animozităţi între salariaţi!”

0
103

La şedinţa de ieri a Consiliului Local Piteşti s-a supus aprobării consilierilor un proiect de hotărâre prin care urmau să se majoreze salariile angajaţilor din societăţile aflate în subordinea CL Piteşti. Proiectul a fost aprobat în cele din urmă, dar se pare că este ultima dată când se procedează la o majorare otova, la o creştere salarială „la grămadă”.

Consilierul municipal Cristian Gentea, preşedintele PSD Piteşti, a avut din nou o intervenţie deosebit de dură pe acest subiect:

După cum ştiţi, în iarnă am avut o poziţie clară faţă de acest gen de proiect de hotărâre. Vreau să vă spun că poziţia mea nu s-a schimbat, mai ales că acum constat cu amărăciune că nu s-a ţinut cont de intervenţia mea.

Se vorbeşte aici despre o creştere salarială generală. Asta se numeşte indexare. (…) Eu ştiu că sunt multe salarii foarte mici în aceste instituţii, mai ales comparativ cu cele din primărie, şi sunt mulţi care chiar muncesc.

Am mai făcut o indexare cu 25% şi credeam că acum o facem diferenţiat. Mi s-a spus că, legal, nu se poate face evaluare! N-am mai auzit aşa ceva! Eu am să votez aceste proiecte de azi doar din respect pentru cei care muncesc, chiar nu am o problemă cu cei de la SPEP şi ADP care, majoritatea dintre ei, îşi justifică banii şi chiar şi aşa se simt nedreptăţiţi.

Şi aici, însă, vorbeam cu unul dintre directori în iarnă care îmi spunea că are două persoane pe aceeaşi funcţie, dintre care una face tot, iar cealaltă nimic. Prin ce se propune azi se încurajează nemunca şi vor apărea animozităţi între salariaţi. Dar am să votez, pe de o parte v-am explicat de ce şi în plus nu vreau să mai fiu eu scos ţap ispăşitor.

Şi aşa în iarnă unii au dat vina pe mine şi mi-am luat destule înjurături şi blesteme! Vreau să adaug şi închei, la APĂ-CANAL am făcut în iarnă o indexare cu 6%, iar acum de la 1 iulie s-a negociat cu sindicatul o avansare cu 4%. S-au primit propunerile şi vreau să vă spun că sunt compartimente unde unii nu iau nimic, alţii iau 2%, 3% sau maxim 4%, în funcţie de modul în care înţeleg să-şi facă treaba. Am mai spus-o, toate creşterile salariale făcute şi, mai ales, nivelul lor vor crea probleme în societăţile consiliului local. Gândiţi-vă doar că la SALPITFLOR 90% dintre salariaţi au salariul minim pe economie!!!

Sunt mulţi angajaţi care vin degeaba la muncă”.

Intervenţia d-lui Gentea a fost corectă şi vine să susţină singurul principiu care ar trebui să stea la baza creşterii salariilor: meritocraţia. Eficienţa şi rezultatele ar trebui să fie recompensate, în timp ce neimplicarea, lipsa de profesionalism, lenea, indolenţa etc. ar trebui să fie sancţionate, inclusiv financiar.

Piteştenii tocmai asta aşteaptă de la administraţia publică, după creşterea iniţială a salariilor de anul trecut. Aşteaptă acum, după ce şefii au putut să treacă activitatea bugetarilor în cauză printr-un filtru care nu poate greşi, şi anume rezultatele din ultimul an. Rezultate în baza cărora ar trebui să fie acordate eventualele creşteri salariale.

D.M.D.

Lasa un raspuns