Cotatia petrolului s-a prabusit, carburantii tot nu se ieftinesc! Unde se afla Romania pe harta preturilor din Europa?

0
441

Romania ocupa un loc fruntas in topul tarilor ce are un pret exagerat  de mare la carburantii preferati de soferi si asta chiar inainte de aplicarea taxelor, conform unei statistici publicate de Comisia Europeana.harta_carburanti_europa

Pretul, inainte de aplicarea taxelor aferente combustibilului, se incadreaza aproximativ intre  0,441 euro/l la benzina si 0,416 euro/l la motorina, reiese din studiul  aceleasi statistici.

Iata ca scaderea TVA-ului  la 20% face ca pretul combustibilului sa se situeze sub nivelul tarilor europene. In alte conditii, putem considera ca acestea sunt mai mari decat media pe Europa.

preturi_carburantiValoarea tinta europeana pentru pretul la carburantii cei mai utilizati se situeaza intre 0,398 si  0,377 euro/litru.

In tari precum Marea Britanie, Germania sau Franta  preturile sunt scazute in comparatie cu altele precum Cipru,  Bulgaria, Malta  care intrec Romania  la pretul per litru la benzina sau motorina. Situatia se modifica aici in momentul adaugarii taxelor.

Tinand cont ca valoarea medie pentru Europa  este de 1,251 si respectiv 1,054 euro/l, in Romania pretul pentru motorina este de 1.001 euro/litru  si pentru benzina 1.067 eur/l. De exemplu, in tari precum  Polonia si Estonia, benzina este cu mai ieftina decat la noi!

Desi pretul barilului a scazut chiar la jumatate fata de anul precedent, pretul la benzina a scazut si el, dar nu direct proportional cu acesta. Un factor de influenta il constituie cresterea cursului de  schimb leu/dolar, lasand in urma avantajul ieftinirii titeiului.

Spre exemplu, o ieftinire de 50% a barilului antreneaza o ieftinire a carburantilor de circa 20%.

In Romania, putin sub 60% reprezinta taxe catre stat comparativ cu  Suedia, Franta sau Marea Britanie unde  cei mai multi bani ajung la stat, dupa cum arata un studiu realizat de Comisia Europeana.

In concluzie, daca nu mai apar alte modificari la pretul combustibilului, scaderea TVA-ului ar duce la miscorarea cu 16  bani la litru de benzina sau motorina in Romania. Un studiu recent realizat de catre Bloomberg in 61 de tari arata ca Romania se numara printre tarile cu cel mai mare pret /litru la benzina din lume, raportat la puterea de cumparare.

Desi statul a lucrat in favoarea consumatorilor, benzina inca nu a ajuns la pretul corect, rezultat in urma pretului barilului de petrol. Cand se va intampla asta si la noi? Nu in viitorul apropiat, cu siguranta!

Lasa un raspuns