Corpul tău face lucruri pe care știința nu le poate explica!

0
549

        “Toată știința nu este nimic mai mult decât o rafinare a gândirii de zi cu zi.” (Albert Einstein)

Human evolution vectorDumnezeu a creat omul, iar omul a creat știința. Știința ne-a spus că Pământul se învârte, că atomul se divide și că apa și aerul sunt compuși chimici. Cu toate acestea, sunt lucruri pe care nici măcar știința nu le poate explica. Corpul tău, de exemplu.

Iată aici o scurtă listă cu lucruri pe care corpul tău le face, dar pe care știința nu le poate explica.

  1. spasm_hipnagogicCăderea în somn. Mai este cunoscută și ca spasm hipnagogic. O experimentăm toți: ești în pat, aproape că ai adormit și te trezești tresărind căci ți se pare că te prăbușești de la înălțime. O senzație neplăcută, într-adevăr, care apare subit, pentru care încă nu s-a găsit nici o explicație științifică. S-a ajuns, totuși, la concluzia că este de fapt un spasm muscular ce apare din motive incerte, ci nu o stare de visare sau de halucinație. S-au creat, desigur, și unele teorii privitoare la spasmul hipnagogic. O primă teorie spună că ar fi vorba despre un reflex moștenit de noi de la ai noștri strămoși ce dormeau în copaci. Căderea noastră în somn amintește cumva de momentele când ei cădeau din copacii în care dormeau (da, știm, nici noi nu prea îi dăm crezare acestei teorii…). O alta, ceva mai realistă, afirmă că tot fenomenul s-ar datora unei funcționări defectuoase și pentru scurt timp a sistemului nostru nervos. Cauzele? Din nou, incerte.
  2. Strănutul provocat de razele de soare. Da, există! Se mai numește și reflex fotic. De ce apare el atunci când ne uităm la soare, nici știința nu a putut descoperi. Au afirmat unii oameni de știință că reflexul ar avea ca origine o legătură dintre nas și nervii oculari supraexcitați de lumină.
  3. amprente_digitale_uniceAmprente unice. Ăsta da lucru util! Altfel am ajunge să plătim pentru crime necomise și fapte ce nu ne aparțin și nu ne-am mai simți atât de incomparabili ori de speciali. Pentru ce sunt ele pe ale noastre palme ori buze și ce scop real au, nu se știe. Ne bucurăm însă că există!
  4. Sărutul. În caz că nu știați deja asta, v-o spunem noi acum: doar oamenii se sărută. Unii mai bine, alții mai puțin, însă toți o fac. Și pentru acest comportament s-au căutat explicații. S-a afirmat că sărutul determină cumva și compatibilitatea între parteneri, o compatibilitate înțeleasă nu din punctul de vedere al zodiilor, numerologiei sau destinului, ci ca potrivire a două sisteme imunitare distincte. O altă explicație pentru sărut ar fi aceea că suntem atrași vizual de culori puternice și am asemui, undeva în subconștient, buzele cu fructe aromate, fapt ce ar genera și o atracție sexuală.
  5. Adolescenții. Comportamente enigmatice, undeva la limita dintre bipolaritate și psihoză, atitudini și stări iraționale, dorința de fi rebel fără niciun motiv. Cam cu asta se confruntă orice părinte al unui adolescent. Unii dau vina pe hormoni, alții pe anturaj ori lipsa de respect față de adulți. Așteptăm totuși ca știința să ne ofere mai multe informații în acest sens.
  6. Somnul. Un obicei banal, într-adevăr, pe care însă nu știm de ce îl avem. Spunem că ne încărcăm cu energie atunci când dormim, însă toată această energie adunată atinge aproximativ 50 de calorii. Adică două pătrățele de ciocolată. Și deși nu știm de ce dormim, știm că trebuie să dormim. Lipsa odihnei ne încetinește toate funcțiile organismului, ne afectează starea de sănătate și ne poate chiar aduce moartea.
  7. Suntem stângaci. Și nu ne referim la comportament, ci la faptul că aproximativ 10% din populația globului scrie cu mâna stângă (populația care știe să scrie, desigur). Spun unii cercetători că explicația ar consta în ADN și genetică, însă până în prezent știința nu a fost prea ofertantă cu acest domeniu.

Așadar, iată câte poate face corpul tău fără ca știința să poată explica de ce, cum sau ce. Și dacă nici știința nu poate, noi de ce să ne mai străduim să ne înțelegem și să ne autoînțelegem?!

Redactor: Luca Mateescu

Lasa un raspuns