Colibița: paradis romanesc cu plaje artificiale la 900 de metri altitudine

0
877

colibitaColibița ar putea deveni staţiune de interes local, fiind una din cele două zone ale ţării cu cel mai pur aer. Problema este că locurile de cazare sunt puţine faţă de numărul turiştilor care ar vrea să îşi petreacă la munte câteva zile la relaxare.

Situată la o altitudine de 900 de metri, localitatea Colibiţa este poarta de intrare în Munţii Călimani. Din 1923, Colibiţa a funcţionat ca staţiune balneo-climaterică până în 1975, însă apoi construcţiile s-au degradat. În 1980, întreaga aşezare, inclusiv staţiunea, au dispărut cu totul, aici fiind amenajat un lac de acumulare, iar satul a fost strămutat.

Potrivit legendei, în anul 1883, o fetiţă din Bistriţa, fiica unui saș înstărit, Hans Lewi, s-a vindecat de tuberculoză datorită aerului din această zonă, extrem de bogat în ozon. Cazul a făcut multă vâlvă la acea vreme, iar după puţin timp şi Erika Schuller, o arhitectă din Bistriţa, a scăpat de teribila boală a vremii şi a construit în zonă un sanatoriu cu 16 camere, unde erau trataţi bolnavii de tuberculoză. Sanatoriul a funcţionat până în 1944, când a fost distrus de un incendiu în timpul Războiului.

Frumuseţea zonei și aerul bogat în ozon au atras turiștii, fapt care a determinat autorităţile să se implice pentru reatestarea staţiunii Colibiţa, conform actualelor legi. Colibiţa poate fi declarată doar staţiune turistică de interes local, deoarece nu îndeplineşte cerinţele unei staţiuni de interes naţional.

Zona s-a dezvovat considerabil, de la doar  50 de case ale localnicilor strămutaţi la aproximativ 400 de case de vacanţă, vile şi pensiuni. Acum, turismul este în plină ascensiune, fiind amenajat pe malul lacului un complex turistic privat, unde o noapte de cazare costă circa 70 de lei, în timp ce un bungalow de lux cu vedere la lac costă circa 450 de lei.colibita_cazare

Cererile sunt foarte mari și nu sunt acoperite locurilor de cazare. Zona oferă numeroase posibilităţi de destindere pentru iubitorii muntelui: excursii, drumeţii (Tăul Zânelor, izvorul de apa minerală Borcut, trasee montane – traseu marcat de 3,5 ore până în Vf. Bistricioru, Castel Dracula situat în Pasul Tihuța – 1100 metri alitudine), ciclism montan, caiac, alpinism, pescuit, plimbări cu sania, dar şi plimbări cu barca pe lac.

Proprietăţile curative ale aerului din zonă au fost confirmate într-un studiu

Există numerose cazuri de vindecări de tuberculoză datorită proprietăţilor curative ale aerului din zonă, care au fost confirmate printr-un studiu comandat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud. S-a dorit astfel care să vadă dacă aerul de la Colibiţa este într-adevăr special pentru a începe investiția.colibita_lac

„În urma studiului de aer a rezultat că valoarea concentraţiei maxime de ozon măsurată în Colibiţa este de 90 micrograme/m3. Valoarea medie în România este de 72,6 micrograme/m3. Peste 120 micrograme/m3 aerul nu mai este respirabil. O concentraţie asemănătoare de ozon în aer şi un aer la fel de pur se mai găseşte în Soveja (Vrancea). Aceste cote sunt similare cu cele din Alpi”, afirmă preşedintele Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a investit în ultima perioadă peste 200.000 lei pentru înfiinţarea unui punct farmaceutic, a unui punct de prim-ajutor şi a unui punct Salvamont în localitatea Colibiţa, precum și un număr minim de 100 de locuri de cazare acreditate. Acestea erau obligatorii pentru ca zona să poată fi declarată staţiune de interes local.

Autorităţile aşteaptă aprobările după ce au fost depuse la Autoritatea Naţională pentru Turism toate documentele pentru declararea Colibiţei staţiune de interes local.

Infrastructura se dovedește și în acest caz o problemă majoră și o piedică în planul de dezvoltare pentru Colibița.  Până la declararea ei drept staţiune de interes naţional mai trebuie îndeplinite câteva condiţii: existenţa unui drum rutier modernizat şi marcat cu semne de circulaţie, transport în comun între staţiunea turistică şi gară sau autogară, amenajarea şi iluminarea locurilor de promenadă, apă curentă şi canalizare, dar şi un număr minim de 500 locuri de cazare în structurile de primire turistică.

Dacă ar dobândi statutul de staţiune turistică de interes naţional, Colibița ar avea posibilitatea accesării de fonduri europene, cu ajutorul cărora ar putea fi pusă în practică strategia de dezvoltare a zonei, care vizează amenajarea unui domeniu schiabil, a unui parc de aventură Dracula, a unui centru nautic de agrement şi sportiv, a unui parc acvatic, centru de echitaţie, zonă belvedere şi parapantă.

”Localizată între Munţii Călimani şi Munţii Bârgăului, Colibiţa oferă condiţii optime pentru dezvoltarea unui domeniu schiabil, autorităţile intenţionând să realizeze aici 13.8 kilometri de pârtii de schi şi montarea a şapte instalaţii de transport pe cablu (1 telegondolă, 3 telescaune şi 3 teleschiuri)”, se arată în strategia de dezvoltare a judeţului Bistriţa-Năsăud pentru perioada 2014 – 2020.

(Sursa: Mediafax)

 

Lasa un raspuns