Cod Rutier 2018. Care sunt obligațiile pe care le au pietonii în trafic

0
152

Codul rutier prevede și obligațiile pe care le au pietonii în trafic. Să circule pe trotuare sau, dacă acestea nu sunt disponibile în respectiva zonă, să circule pe acostament, adică pe marginea, de cele mai multe ori nepavată, a drumului. Pietonilor le este interzisă circulația pe pistele de biciclete care sunt marcate corespunzător și pe autostradă.

De asemenea, se știe clar că  pietonii pot traversa un drum doar atunci când semaforul pentru ei este de culoare verde. În caz contrar, pietonii nu pot începe traversarea drumului atunci când semnalul de culoare verde al semaforului este intermitent sau atunci când semnalul este de culoare roșie.

În plus, vehiculele serviciilor de urgență (poliție, pompieri etc) cu girofarurile și sirena pornite au prioritate, deși semaforul este verde pentru pietoni. De asemenea, pietonii nu trebuie să traverseze prin spatele sau fața vehiculelor oprite în stațiile mijloacelor de transport, decât dacă acolo există o trecere de pietoni.

Traversarea străzii prin alte locuri decât cele permise, ocuparea părții carosabile pentru a împiedica circulația și prelungirea timpului de traversare a unui drum public, oprirea sau întoarcerea pe trecerile de pietoni simple, adică cele nesemaforizate sunt strict interzise.

Codul rutier prevede, de asemenea, că pietonilor le este interzis traversarea unei căi ferate atunci când barierele sunt coborâte sau când sunt pornite semnalele acustice și luminoase de la trecerea la nivel cu calea ferată. Atunci când traversează o cale ferată, pietonii trebuie să se asigură că nu vine niciun tren din nicio direcție.

În ceea ce privește semnalizarea polițiștilor aflați în intersecții, pietonii au aceleași reguli ca și  conducătorii auto. Astfel, aceștia trebuie să respecte indicațiile polițistului care dirijează circulația și trebuie să traverseze drumul, să grăbească traversarea acestuia sau să se oprească la semnalele polițistului.

Suplimentar, pietonii care sunt nevoiți să circule noaptea pe partea carosabilă a drumului, deoarece nu există trotuare sau acostament în zonă, trebuie să aibă aplicate pe haine elemente fluorescent-reflectorizante sau să aibă asupra lor o sursă de lumină, vizibilă din ambele sensuri.

Pietonii care nu respectă regulile de circulație pe drumurile publice vor fi sancționați cu amenzi din clasa I de sancțiuni, adică vor primi două sau trei puncte-amendă. În condițiile în care punctul-amendă are valoarea, în acest an, de 145 de lei, amenzile pe care le pot primi pietonii care ignoră regulile de circulație sunt cuprinse între 290 și 435 de lei.

Lasa un raspuns