Chinezii investesc în Argeș

0
504

chinezi-arges         Îi așteptăm pe refugiați cu inima la gură și brațele deschise. Și iată că județul nostru este pregătit să găzduiască și alți imigranți. Legali, de această dată. Chinezii investesc în Argeș! Sau cam asta promit…

A avut loc recent o reuniune la sediul Consiliului Județean Argeș, la care au participat atât figuri oficiale din Argeș și reprezentanți ai mediului universitar și economic, cât și o numeroasă serie de oameni de afaceri din China, reprezentanți ai unor companii recunoscute la nivel internațional precum ZTE, Huawei sau China General Nuclear Power Corporation.

Este recunoscută la nivel local relația de prietenie pe care autoritățile argeșene au cultivat-o cu ambasadorul Chinei la București, Xu Feihong, așa că demersurile pentru investiții chineze în diferite domenii ale economiei și nu numai nu sunt tocmai surprinzătoare. Printre personalitățile invitate să participe la discuții în cadrul reuniunii desfășurate la Consiliul Județean Argeș s-au numărat Florin florin-tecau-argesTecău, președintele Consiliului Județean Argeș, Aurel Costache, de la Camera de Comerţ şi Industrie Argeş, reprezentanți ai Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Argeş, Dorin Mirea – preşedinte GAL, de la Institutul de Cercetări Nucleare Mioveni, Ilie Turcu, director adjunct ştiinţific, Federaţia Naţională a Patronatelor Serviciilor Publice din România – Florian Dudu – preşedinte, de la Universitatea Piteşti – prof. univ. dr Sevastian Pîrlac – rector interimar. Din delegaţia chineză au făcut parte Si Haiyang – reprezentantul oficial în România, şi Qi Haifeng – manager China Civil Engineering Construction Corporation, Le Xiangpeng (manager China Tobacco International Europe Company SRL), Tang Yufei   (Senior Marketing Manager China State Construction Engineering Corporation), Wang Bo (CEO – ZTE Romania SRL), Huang Weiting – manager regional şi Vlad Doicaru – şeful diviziei de afaceri de la Huawei Technologies SRL, Hu Zhuo (director general adjunct – China General Nuclear Power Corporation – Romania Project Team).

Colaborările cu întreprinzătorii chinezi se vor extinde pe mai multe domenii. Un reprezentant al delegației chineze a fost foarte interesat să investească în crearea unui parc industrial în Argeș, care să atragă și alți colaboratori din China. A fost prezentat Master-planul de turism pentru zona montană a Argeșului, iar concluziile sunt unele cât se poate de favorabile: cu un capital de 30 miliarde de dolari, oamenii de afaceri din China vor să investească o parte din acești bani și în economia județului nostru. Bani suficienți, spunem noi, pentru finalizarea proiectului de la Molivișu, de exemplu. Urmează ca reprezentanții argeșeni să înainteze o listă de proiecte viabile Ambasadei Chinei, detaliate în amănunt.

Tot în spiritul colaborării Argeș-China, s-au organizat în ultima perioadă la nivel de județ o serie de cursuri de limbă chineză, la care s-au înscris până în momentul de față nu numai puțin de 700 de elevi de la diferite unități de învățământ. Foarte utile, de altfel, pentru cei ce intenționează să obțină burse de studiu în China, sesiuni de practică ori doar să își îmbunătățească nivelul de cultură generală și să învețe și o altă limbă.

Da, se pare că este adevărat până la urmă: chinezii investesc în Argeș!

Redactor: Tudor Andrei

Lasa un raspuns