Cele mai simple metode prin care vă puteți proteja datele pe internet

0
145

Tehnologia a devenit un mod de viață pentru cei mai mulți dintre noi. Cu ajutorul acesteia, putem ține legătura cu cei dragi și putem obține informații în timp real despre absolut orice dorim. Aceste avantaje vin însă „la pachet” cu marele inconvenient al internetului: datele personale ale utilizatorilor sunt colectate de companiile care dețin acele aplicații. Se poate ajunge astfel la abuzurile la care sunt supuși unii utilizatori, care nu sunt atenți la detaliile referitoare la felul în care sunt prelucrate datele lor personale.

Jurnaliștii de la CNN au următoarele sfaturi pentru cei care vor să-și protejeze datele personale de pe internet – nu numai ale lor, ci și ale copiilor lor:

  • Atenție la atacurile de tip ”scam”! Acestea ne parvin sub formă de email-uri sau mesaje de la expeditori necunoscuți, inclusiv de la așa-zise ”instituții” (ca de exemplu bănci, televiziuni, magazine, etc) care ne informează despre tot felul de pericole inventate sau ”premii câștigate”, deși n-ați participat la niciun concurs. Prin aceste mesaje, persoane răuvoitoare vor să aibă acces la datele noastre.
  • Folosiți o protecție antivirus. Cumpărați și instalați un program ativirus, precum McAfee, Norton, Bitdefender sau Symantec. Nu folosiți antivirușii gratuițipentru că aceștia pot avea ”malware”. Sistemul de operare al iOS are un program antivirus inclus, însă chiar și așa poate fi vulnerabil.
  • Modificați setările aplicațiilor de pe mobil sau tabletă, dar și ale celor de pe desktop, în așa fel încât setările ”default” (automate) să nu ofere acces public general, care să poată fi citite/văzute de oricine. De asemenea, postările de pe rețele de socializare precum Instagram, Facbook sau Snapchat pot fi setate în așa fel încât să nu fie automat publice, ci doar pentru prieteni, pentru persoanele pe care le cunoașteți.
  • Permiteți autentificarea în aplicații ”în 2 pași” (”two-factor authentication”, în engleză). Facebook și Google au această opțiune de securizare a contului utilizatorilor, astfel încât cineva străin care va încerca să spargă un cont va ”munci” mai mult, îi va fi mult mai greu să îi fure datele personale.
  • NU folosiți rețele gratuite de internet wireless (Wi-Fi) necunoscute, în care nu aveți încredere, fiindcă riscați să fă fie furate datele după conectarea la o astfel de rețea.
  • Folosiți parole puternice, compuse din litere, cifre și semne de punctuație – pe care să le schimbați cât mai des. Există chiar și o aplicație specială pentru parole, precum Lastpass.
  • Când folosiți un browser de desktop (Mozilla Firefox, Chrome, Safari, etc) aveți grijă să utilizați pug-in-uri precum Privacy Badger sau HTTPS Everywhere, care blochează colectarea de date despre activitatea voastră pe internet.
  • Opriți serviciile de localizare prin GPS ale aplicațiilor de pe telefon sau tabletă, dacă nu cumva le folosiți pentru supravegherea copiilor voștri (prin aplicații precum Life360).
  • NU dați voie aplicațiilor de pe telefon sau tabletă să distribuie pe internet datele voastre. Atunci când instalați o aplicație nouă, veți fi întrebați dacă acceptați ca acea aplicație să aibă acces la contactele voastre, la poze, muzică sau calendar. Spuneți NU categoric!
  • Acoperiți-vă camerele web de pe laptopuri și tablete, așa cum face chiar șeful Facebook, Mark Zuckerberg. Există posibilitatea să vă spioneze cineva, fiindcă întotdeauna există breșe de securitate de care aflăm prea târziu .

Lasa un raspuns