CEDO a decis: angajatorul poate supraveghea conversatiile pe internet ale angajatilor sai!

0
388

angajatorul_poate_verifica_mesajele_angajatuluiCam asta e concluzia la care s-a ajuns in urma unei decizii care a fost luata marti de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). Aceasta  a hotarat ca angajatorii au dreptul sa urmareasca convorbirile dintre angajati, purtate pe internet in timpul orelor de lucru.

Decizia a fost luata in urma unei plangeri intentate de un inginer roman care a fost concediat in anul 2007 pentru ca a stat pe chat la serviciu.

Acesta a facut plangere instantei europene, dupa ce a pierdut procesul din Romania, sustinand faptul ca i-ar fi fost incalcat dreptul la intimitate prin interceptarea convorbirilor sale. Insa si de data aceasta fara succes.

Angajatorul a demonstrat insa, ca angajatul a folosit posta electronica nu numai in interes de serviciu, ci si pentru conversatii personale, respectiv cu iubita si fratele sau.  Acest lucru era interzis de regulamentul intern, astfel incat angajatilor nu le este permis sa foloseasca resursele companiei in scop personal, si  concedierea s-a petrecut in termeni legali.

Justitia romana a fost apreciata de CEDO, care considera ca a pastrat un caracter de confidentialitate in ceea ce priveste identitatea persoanelor cu care s-au purtat conversatii de interes personal, nedivulgand numele acestora, ci numai transcripturi ale convorbirilor care dovedeau ca salariatul a folosit calculatorul companiei in interes personal.

In decizia emisa, CEDO considera ca un angajator nu comite nici un abuz verificand daca salariatii isi indeplinesc cerintele profesioanle in timpul serviciului. De altfel, angajatorul a accesat contul de mesagerie electronica al angajatului, gandindu-se ca acesta contine conversatiile cu clientii, se mai mentioneaza in hotararea instantei europene.

Lasa un raspuns