Cea mai mare investiţie privată din istoria Piteştiului, mall-ul din Tudor Vladimirescu, ţinta unor campanii de sabotare pe mai multe planuri!

0
1329

Cartierul Tudor Vladimirescu este de departe cea mai vitregită zonă a municipiului Piteşti. Aruncat undeva peste calea ferată de unul dintre arhitecţii comunişti care promovau urbanizarea forţată, Tudor Vladimirescu a fost întotdeauna un cartier problemă.

Locuitorii zonei şi-au riscat viaţa, timp de zeci de ani, traversând calea ferată strecurându-se printre trenuri. Accidentele au fost nenumărate. Cumplite! Stau mărturie crucile sumbre care străjuiesc calea ferată, urme tragice ale imbecilităţii edilitare ce a guvernat constant Piteştiul, indiferent de regim, până acum trei ani!

Tudor Vladimirescu este un cartier fără mijloace de transport în comun. Un cartier aflat la doar 2,7 kilometri de centrul Piteştiului la care se ajunge mai greu ca într-o comună limitrofă. Bariera din Prundu formează cozi de kilometri, care se întind adesea până la sensul giratoriu de la varianta Craiovei-Prundu! Cealaltă cale de acces, mult ocolitoare şi ea, te poartă prin Târgul din Vale, apoi pe malul Argeşului şi, într-un final, dacă ai maşină, reuşeşti să ajungi acasă. Dacă însă eşti copil, elev, student fără posibilităţi sau pensionar, atunci… ghinion! Fie treci peste liniile de cale ferată, riscându-ţi viaţa în fiecare zi, fie mergi kilometri pentru a folosi ceea ce noi numim „pasarela lui Pendiuc”, o construcţie veche, urâtă şi periculoasă!

Noi toţi ştim asta. Fie că locuim în Tudor, fie că avem rude, prieteni, afaceri acolo, toţi ştim cu ce avem de-a face. Am recapitulat doar succint pentru cei care citesc aceste rânduri şi nu sunt din Piteşti. Ei trebuie să ştie exact cu ce se confruntă locuitorii municipiului de aproape 60 de ani!

În primul său an de mandat, Cornel Ionică a anunţat o veste extraordinară pentru Piteşti. O investiţie uriaşă, cea mai mare din istoria urbei, urma să aibă loc în oraşul nostru. Şi nu oriunde, ci chiar în zona defavorizată Tudor Vladimirescu!

Proiectul mall-ului din Tudor Vladimirescu le este deja cunoscut piteştenilor. O să reluăm, extrem de succint, datele tehnice ale investiţiei.

Valoarea totală a investiţiei este de 80 de milioane de euro. Este o investiţie exclusiv privată, care nu va implica nicio cheltuială din bani publici. Finanţarea este asigurată de MAS REI, un fond de investiţii sud-african care investeşte masiv în ultima perioadă în România, în parteneriat cu PRIME KAPITAL EMERALD SRL, un dezvoltator imobiliar de succes.

În afara mall-ului vor fi ridicate o serie de blocuri de locuinţe şi va fi realizat, din fondurile investitorului, un pasaj rutier peste calea ferată care va conecta cartierul Tudor Vladimirescu la reţeaua rutieră a Piteştiului. Pasajul, o investiţie de 10 milioane de euro, va trece ulterior în proprietatea municipalităţii, cu titlu gratuit!

Suprafaţa de teren pe care va fi realizată investiţia este una exclusiv privată, fiind vorba despre 131.827 mp (13,18 hectare), teren deţinut de două societăţi comerciale ale unor oameni de afaceri argeşeni: METABET CF şi SC OMNIUM DISTRIBUTION SRL.

„Ziarul de Argeş” nu a acordat o importanţă editorială deosebită acestui proiect fabulos. L-a prezentat atunci când ne-a fost prezentat şi am aşteptat materializarea lui! Pentru că niciodată nu ne-a trecut prin cap că ar putea exista interese atât de puternice şi indivizi atât de odioşi încât să încerce să saboteze ceea ce actualul primar interimar al Piteștiului, Sorin Apostoliceanu, numea „un proiect de o importanţă vitală, chiar strategică pentru Piteşti”!

Ei bine, există în acest moment o opoziţie feroce la investiţia din Tudor Vladimirescu. O opoziţie care acţionează pe mai multe planuri, o opoziţie coordonată şi destul de eficientă, care vrea să blocheze cea mai importantă investiţie privată din istoria Piteștiului.

Opozanţii nu afectează doar zona Tudor Vladimirescu, pe care investiţia uriaşă de 80 de milioane de euro ar dezvolta-o semnificativ şi ar interconecta-o cu restul Piteștiului, ci lovesc direct în comunitatea locală în întregul ei. Pentru că este vorba despre milioane de euro anual impozite pe salarii, pe clădiri etc. ce nu vor mai intra în bugetul municipiului şi, deci, nu vor mai fi folosiţi pentru asfaltări, parcări, locuri de joacă, parcuri etc.

Aşa ceva nu poate fi tolerat de comunitate. Mai ales că motivele invocate de cei care se opun proiectului sunt false, iar interesele lor vin nu doar în contradicţie cu interesele piteștenilor, ci şi, în anumite cazuri, cu prevederile legislaţiei penale din România!

În zilele următoare vom demonstra lipsa de substanţă a tuturor criticilor aduse megainvestiţiei din Tudor Vladimirescu, urmând să-i devoalăm şi pe cei care sunt în spatele celor care luptă să blocheze investiţia sau măcar s-o întârzie!

D.M.D.

Lasa un raspuns