Ce s-a ales de Arpechim? De la una dintre cele mai mari rafinării din țară, la un simplu depozit de carburanți

0
9765

160 de ani de rafinărie, atât a reprezentat Arpechimul de la Pitești. Totul a luat sfârșit în anul 2011, când una dintre cele mai mari rafinării din România a fost  închisă din rațiuni economice, în urma unei decizii luate de Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom. Conducerea companiei a anunțat ulterior intenția de a dezafecta unele instalații și de a amenaja un depozit de carburanți pe platforma fostei rafinării.

Amplasată la sud de municipiul Pitești, rafinăria avea o capacitate nominală de circa 3,5 milioane de tone pe an, fiind inițial proiectată ca parte a unui complex petrochimic.

Prima instalație a fost inaugurată în anul 1964, iar în 1971 rafinăria a fost integrată cu complexul petrochimic. Combinatul s-a extins treptat în anii următori, ajungând să aibă aproape 8.000 de angajați.

După 1990, rafinăria de la Pitești a aparținut, pe rând, de regia Autonomă a Petrolului, de Compania Română de Petrol și de Societatea Națională a Petrolului (SNP) Petrom, companie preluată în 2004 de austriecii de la OMV.

În anul 2006, în urma unei investiții de peste 40 de milioane de euro, a fost inaugurată o instalație care permitea obținerea de carburanți cu conținut redus de sulf, în conformitate cu standardele europene. În același an, la Arpechim s-au rafinat 3,4 milioane de tone de țiței.

În anul următor, pe platforma Arpechim mai lucrau aproape 2.500 de salariați, numărul fiind redus la jumătate până la finalul anului, așa cum reiesea dintr-un plan de externalizare a serviciilor anunțat de Petrom.

Pe 28 mai 2007, autorizația de mediu a rafinăriei Arpechim a fost suspendată, ceea ce implica sistarea activității de producție pentru o perioadă de până la șase luni. Reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Argeș și ai Comisariatului Județean Argeș al Gărzii Naționale de Mediu anunțau atunci că măsura a fost luată din cauză că unele măsuri pentru reducerea impactului activității asupra mediului nu au fost realizate în termenul stabilit.

Pe 1 iunie, Petrom anunța că a aprobat planul de închidere temporară a rafinăriei Arpechim și estima că în două luni vor fi realizate lucrările minime necesare încetării efectelor deciziei de suspendare a autorizației integrate de mediu.

Tot în anul 2007 s-a luat decizia concentrării activităților petrochimice din cadrul Arpechim într-o entitate legală separată, Petrochemicals Argeș, care să includă instalația de piroliză, extracția de aromatice, polietilena de joasă densitate și polietilena de înaltă densitate și o serie de facilități logistice.

În ianuarie 2010, societatea Oltchim din Râmnicu Vâlcea anunța că a finalizat procedura de achiziție de la OMV Petrom SA a activelor petrochimiei din cadrul Arpechim Pitești. Noua entitate a primit numele de Divizia Petrochimică Bradu.

Pe 24 martie 2011, Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom a decis închiderea permanentă a rafinăriei Arpechim, urmând să achite salariaților ce vor fi disponibilizați, pentru plăți compensatorii și alte măsuri de protecție socială, circa 10 milioane de euro. Decizia a fost luată din rațiuni economice, având în vedere provocările economice fundamentale, rafinărie mică, ineficientă și fără ieșire la mare, cu un necesar ridicat de investiții. La acel moment erau necesare investiții de circa 100 milioane de euro pentru operarea rafinăriei, în condițiile în care marja de rafinare nu permitea funcționarea economică a unității.

Compania investigase în prealabil opțiunea vânzării, însă nu a fost identificat un cumpărător care să dispună de expertiză și resursele financiare necesare operării în siguranță a rafinăriei. Se propusese chiar cumpărarea rafinăriei de către Oltchim sau achiziționarea ei de către stat, în perspective revânzării ulterioare către un investitor interesat, dar nicio soluție nu s-a materializat.

La începutul anului 2013, OMV Petrom anunța că va continua activitatea de conservare a rafinăriei Arpechim până când va obține autorizarea de demolare, în condițiile în care nu va exista niciun cumpărător. După câteva luni, directorul general executiv al companiei, Mariana Gheorghe, declara că o parte din instalațiile de la Arpechim vor fi operate în continuare ca depozit.

La începutul anului 2015, OMV Petrom a transmis Agenției pentru Protecția Mediului Argeș o notificare privind intenția de a demola unele instalații de la Arpechim. OMV Petrom a precizat ulterior că are intenția de a transforma rafinăria de la Pitești într-un depozit pentru activitatea de downstream.

În februarie 2016, Mariana Gheorghe a afirmat că nu este posibilă repornirea unității din cauza supracapacității existente încă pe piață de rafinare. “Ne așteptăm în continuare la închideri de rafinării, din cauza supracapacităților de procesare de pe piață. Nu există intenția de a reporni Arpechim în această situație. O parte din această rafinărie este utilizată pentru depozitarea carburanților și a țițeiului”, a adăugat oficialul Petrom.

Andrei M.

 

Lasa un raspuns