Ce reprezinta codul marcat pe oua si cum sa le alegi pe cele mai sanatoase

0
630

marcaje_ouaReprezentantii asociatiei Vier Pfoten avertizeaza consumatorii romani ca mai bine de doua treimi din cantitatea de oua produse in tara noastra provin din ferme, unde gainile sunt hranite cu vitamine sintetice, iar de cele mai multe ori aceasta contine coloranti si furaje modificate genetic.

Potrivit coordonatorului Vier Pfoten, Gabriel Paun, gainile sunt tinute in intuneric, iar acest lucru are un impact negativ asupra calitatii oualor. Supermarketurile ar trebui sa se reorienteze si sa comercializeze oua de la gainile crescute in aer liber, a mai subliniat acesta.

In plus, consumul oualor care sunt marcate cu cifrele 2 sau 3 trebuie evitat, iar cumparatorii sunt sfatuiti sa le caute pe cele care poarta stampila 0 sau 1.

ouaSistemul de crestere al gainilor este numerotat de la 0 la 3:

0, provine de la gainile crescute ecologic.

1,corespunde gainilor crescute in aer liber.

2, corespunde oualor, provenite de la gaini crescute in hale.

3, corespunde oualor provenite de la gaini crescute in baterii imbogatite.

Mai mult, pe fiecare ou se aplica data durabilitatii minimale( DDM), adica data pana cand acestea expira. De asemenea, pe cofrajul in care sunt ambalate ouale, consumatorii trebuie sa fie informati cu privire la :

-Marimea si greutatea precisa a oului; acestea se clasifica in oua XL( peste 73 grame), L( < 73 grame), M ( 53-63 gr), S ( sub 53 de grame).

-Numarul de oua aflate in cofraj.

-Clasa de calitate a oualor (A-oua proaspete si B-la calitatea a 2-a).

-Numele si adresa producatorului.

-Tara de provenienta, precum si termenul de valabilitate.

 

 

 

 

Lasa un raspuns