Ce conține salamul Caroli cu șuncă, 90% carne? Un pont: NU carne!

2
969

Haideți să vă explicăm care-i treaba cu salamul Caroli cu șuncă, 90% carne. Ați văzut cu toții reclama la TV (aia cu copiii fericiți, cântând pentru că mănâncă salam), am văzut-o și noi… Chiar așa să fie? Să conțină un salam 90% carne? Citind eticheta produsului veți descoperi că nu!

Dacă ar fi să accesați site-ul celor de la Caroli (www.carolifoods.ro)veți descoperi că nu funcționează! Dar haideți să nu renunțăm din prima: am căutat câte ceva și pe Facebook, unde se pare că sunt ceva mai activi. Mai jos aveți și răspunsul oficial al companiei la o întrebare adresată de un client curios, ca și noi, să afle ce mai conține salamul Caroli. (Răspunsul nu este deloc unul elucidant!)

salamul_caroli

Ei bine, dacă tot ne-au spus să analizăm eticheta de pe ambalaj, am făcut-o! Iată ce ingrediente conține salamul Caroli cu șuncă și 90% carne: ingrediente_salam_caroli

  • 62% carne de porc
  • 28% pulpă de porc (asta nu e tot carne de porc? Și șunca unde o fi?!)
  • apa
  • sare
  • agent de întărire (lactat de sodiu) – altfel spus, E325. Agentul ăsta se pune și în săpun, deci să ne gândim că ai noștri copii mănâncă…“igienic”!
  • proteină vegetală din soia
  • amidon din cartofi. Tot un agent de îngroșare și el, numai bun ca să crească salamul în cantitate (că de calitate nici nu poate fi vorba aici).
  • stabilizatori (difosfați, trifosfați) – E450 și E451.
  • zaharuri (zahăr, lactoză). Nu le mai dăm copiilor dulciuri, dar mai bine îi hrănim cu salam, că și ăsta conține la fel de mult zahăr!
  • condimente
  • agent de îngroșare (caragenan) – E407. E toxic doar pentru rinichi și ficat. Și provoacă și ulcer.
  • arome
  • potențiator de gust (monoglutamat de sodiu) – celebrul E621. Provoacă niște probleme neurologice, dar nu prea grave! Citiți și aici, dacă nu ne credeți!
  • aromă de fum
  • antioxidant (eritorbat de sodiu) – E316. Un alt E…
  • conservant (nitrit de sodiu) – E520. Ar fi bun el, dacă în timpul digestiei nu s-ar transforma în ceva cangeringen!
  • colorant (carmine) – E 120

Să recapitulăm, deci: salamul Caroli cu șuncă, 90% carne conține carne de porc și pulpă de porc (!?), alături de E325, E450, E451, E407, E621, E316, E520, E10, sare multă, zahăr și niște alți agenți fără prea multe beneficii pentru organism. Gustul e de…salam, arată ca un salam, poate că-i practic să-i faci copilului un sandvici dimineața și să-l trimiți la școală, aici nu avem prea multe de comentat. Dar valoarea lui nutrițională și lista aia lungă de E-uri ar trebui să ne dea ceva de gândit, înainte să-l mai cumpărăm din magazine. Ori înainte de a mai spune prin reclamele TV că un salam ar fi bun pentru copii!

 

2 Comentarii

  1. Nu vreau sa fiu rau(mai ales ca am lucrat la caroli), dar va pot da un singur exemplu,muschiul sau ceafa afumata pe care le cumparati din magazine contin 20-30 procente apa.Cine a taiat un porc la tara stie care este grosimea unui muschi de porc, ce gasim in magazine are grosimea unui muschi de vaca nu de porc de 120 kg.Retetele europene au fost inventate dupa al doilea razboi mondial cand Europa murea de foame fiindca Estul nu mai era al lor, tot in acea perioada au inceput sa umble genetic la tot ce inseamna mancare,carne sau legume. Cautati si cumparati produse autohtone de la patroni romani si cumparati cit de mult se poate de la tarani iar unele mezeluri se pot face traditional, acasa………………….

  2. De curand mi-am deschis o mica carmangerie, si facem produse fara coloranti, arome si monoglutamati, deci stiu ca se poate conserva o carne sau un produs si fara ele 🙂 Total de acord cu ce scrie in articol, cu o singura obiecție : din salamul cu șuncă – șunca este tocmai pulpa de porc tăiată cubulete mici !!! Daca va gândiți puțin, pulpa de porc afumata, nu se numește şunculiţă țărănească?

Lasa un raspuns