Ce consecințe au fumatul și poluarea asupra plămânilor

0
380

Fumatul și poluarea afectează grav plămânii, care reacţionează conform codului genetic, prin inflamaţie și ulterior prin cicatrice. Inflamația este prima reacție cunoscută sub denumirea de fibroza pulmonară. Diagnosticată devreme, inflamarea celulelor din plămân poate primi un tratament care să o stopeze.

Prof.dr. Florin Mihaltan, medic primar pneumolog: „Dintre români, sunt fumători pasivi şi riscă din această expunere să facă emfizem şi bronşită, în afară de ce ce se ştie bine în populaţie, cancerul de plămâni.”

Dr. Beatrice Mahler, medic primar pneumolog completează că „Este o inflamaţie care se vindecă cu cicatrice şi, când avem o tăietură pe mâna, ea se vindecă cu o cicatrice. Exact aşa de întâmplă în plămân: o inflamaţie intensă duce la o fribroză extinsă cu piederea funcției.”

În cazul fibrozei pulmonare, în plămân vor exista mai multe cicatrici decât celule funcţionale. Cu alte cuvinte, pacienţii îşi pierd săculeţii prin care respiră, aşa numitele alveole pulmonare.

Fiind deja afectat, plămânul își pierde din funcționabilitate, la care contribuie și poluarea.

Dr. Beatrice Mahler, medic primar pneumolog afirmă că „Specii reactive de oxigen produc explozii în celule şi se extind. Bineînţeles, organismul are posibilitatea de limitare a acestei inflamaţii, proteaza, antiproteaza produsă de ficat. Avem un plămân sănătos dacă avem şi un ficat sănătos!”

Totul este în echilibru în organismul uman, ficatul va încerca astfel să limiteze pagubelele din plămân produse de poluare. Totuși, dacă ficatul este afectat de stres și nicotina din țigări, nu va mai avea aceeași forță de reacție.

Dacă aveți simptome precum tusea, plus oboseala mai rapidă decât de obicei, atunci este cazul să vă prezentați la medicul specialist. Fibroza pulmonară poate fi ţinută în control dacă e depistată la început, când încă aveţi celule funcţionale prin care respiraţi. Mai bine prevenim decât să tratăm.

Lasa un raspuns