Ce alimente NU ai voie sa consumi atunci cand iei medicamente

0
345

alcool_medicamenteAtunci cand luam medicamente, pentru a fi siguri ca sunt eficiente, este important sa tinem cont de celelalte alimente pe care le consumam in mod normal. In multe cazuri, alimentele, fructele, plantele pot influenta medicatia.

Mai jos sunt cateva exemple de astfel de situatii:

 Unele dintre cele mai importante aspecte la care trebuie renuntat atunci cand luam un tratament sunt alcoolul si bauturile acidulate. Acestea afecteaza capacitatea organismului de a absorbi medicamentul.

 Excesul de legume verzi: salata, broccoli, spanac favorizeaza coagularea sangelui.

 Un alt element de evitat cand luam medicamente este usturoiul. Poate conduce la hipotensiune severa, daca luati tratament pentru hipertensiune arteriala.

 Evitati produsele lactate, deoarece influenteza absobtia medicamentelor. Singurul indicat este iaurtul, deoarece contine probiotice.

 Evita pentru cel putin trei ore sa iei Calciu sau Fier dupa ce ai luat tratamentul.

Pills with fresh fruit in background isolated

 Evitati grefele in perioada cu pricina, deoarece acestea interactioneaza cu medicatia anticolesterol, contraceptiva si antialergica.

 Evitati bauturile ce contin cofeina deoarece pot altera actiunea medicatiei antiastmatice, din cauza excitabilitatii excesive.

 Carnea indelung preparata pe gratar poate inhiba medicatia antiastmatica, in special pe cea care contine teofilina.

 Alimentele  bogate in fibre sunt foarte sanatoase, dar nu sunt cea mai buna optiune atunci cand iei antibiotice, deoarece  pot incetini viteza cu care produsele alimentare si implicit medicamentul sunt procesate de stomac. Exemple:  cerealele integrale, lintea si fasolea.

Asadar, atentie ce alimente consumati cand luati medicamente, deoarece ajung sa interactioneze cu acestea in trei moduri:

  1. blocheaza absorbtia medicamentului propriu-zis si atunci tratamentul nu va avea efectul dorit;
  2. incetineste viteza cu care acesta este absorbit si astfel efectul se va vedea mai tarziu decat in mod normal;
  3. interfereaza cu modul in care organismul tau descompune medicamentul, si astfel poate cauza alte probleme suplimentare.

Lasa un raspuns