Cati bani cheltuie romanii la pacanele

0
617

Row of slot machines in a cruise ship

Prinsi in capcana banilor care par a se castiga fara eforturi, din ce in ce mai multi romani cheltuiesc in fiecare an aproximativ un miliard de euro pe jocurile de noroc si pacanele. Ingrijorator este faptul ca tinerii nu vad in locul de munca sursa lor de venit, ci in aceasta activitate.

Pariorul roman, barbatul cu varsta cuprinsa intre 20 si 45 de ani, amator de adrenalina, a devenit totusi atent la cheltuirea banilor. Jucatorii care prefera fie cazinourile, fie aparatele slot-machine sau mai usor “pacanelele” sunt mai putini. S-a observat o usoara scadere a numarului acestora, insa aceasta nu inseamna ca piata romaneasca a jocurilor de noroc nu ramane una infloritoare. Doar pe pacanele sunt cheltuiti anual 650 de milioane de euro, estimeaza asociatia organizatorilor de jocuri de noroc Rombet. Dan Iliovici, directorul executiv al Asociatiei ROMSLOT arata ca valoarea premiilor acordate este “la un minim de 85% din miza”, adica cel putin 550 de milioane de euro se intorc la jucatori.

Insa cati bani pierd acestia? Iliovici explica: “Greu de stabilit, jocurile de noroc se desfasoara sub forma unui perpetuum-mobile, miza jocului este impartita participantilor, sub forma de premii, iar acestia pot juca in continuare sumele de bani castigate. (…) fiecare jucator are la un moment dat sansa sa castige si in acest fel sa-si recupereze sumele de bani cu care a jucat in perioadele precedente”. Cu alte cuvinte, pierderea unui jucator asigura, de fapt, castigul altuia, iar celui care organizeaza ii revine doar un anumit procent din sumele pariate.

CAT CASTIGA ORGANIZATORII DE JOCURI DE NOROC?

“Venitul organizatorului, din activitatea de jocuri de noroc, il reprezinta comisionul pentru serviciul prestat, platit de participantii la joc si care la acest tip de joc de noroc se situeaza la aproximativ 15% din sumele cu care jucatorii participa la joc. Din acest comision organizatorii platesc taxele datorate bugetului de stat sub forma de impozite si taxe, salariile personalului, amortizari, utilităti, etc. Profitul brut realizat este cel mult 5%, din venitul realizat”, explica Dan Iliovici. Un alt aspect ar mai fi acela ca un jucator poate azi sa castige si maine sa piarda. Un obicei intalnit la pariori este de a rula suma castigata, sau macar o parte din ea la urmatoarele jocuri. Daca stam si facem un calcul, dupa un an, “se prea poate ca jucatorul nostru sa fi pierdut sau castigat efectiv o suma foarte mica (net), sau chiar sa fie pe zero, avand insa un asa-zis semnificativ. Deci ceea ce multa lume numeste castig reprezinta de fapt o pacanele_castiguriparte din acest rulaj, fara ca aceasta suma sa fie efectiv luată din veniturile unei gospodarii si platita/pierduta la joc”, a explicat directorul executiv al Rombet.

Se ridica intrebarea logica: care mai este “afacerea”? Dan Iliovici ne raspunde: “Din punctul de vedere al celui care joaca, putem spune ca este placerea de a juca, de a paria… Iar pentru operatorul de pariuri, adică pentru cel care organizează jocul, castigul este reprezentat doar de comisionul pe care-l retine de la participantii la joc, ca taxa de participare”.

Lunar, un jucator aloca in jur de 100 de lei pentru pacanele, potrivit unui studiu realizat de GfK Romania in anul 1012. la un salariu de 1500 de lei, 100 de lei sunt alocati jocurilor de noroc. Conform aceluiasi sondaj, 3% dintre romani participa la jocurile de noroc, iar pe plan international, in alte tari europene, numarul acestora este de 4 ori mai mare. De exemplu, in Marea Britanie, 13% din populatie a participat la jocurile de noroc de tip sloturi, iar 59% dintre britanici au jucat la Loto.

In Romania, la Loto joaca 20%, la pariuri sportive 6%, la bingo 4%, la jocurile online 3%, iar la jocurile de carti 3%. Exista in prezent aproximativ 12.000 de sali de jocuri si 70.000 de aparate. Daca facem o medie, un singur aparat poate produce 8000 de euro pe luna.

Cele mai cotate orase la capitolul pariat sunt: Bucuresti, Brasov, Cluj, Iasi, Timisoara si Constanta. Doar anul trecut de pe urma taxelor si impozitelor, statul a incasat  din activitatea de jocuri 1,1 miliarde de lei. Chiar si asa, Romania se situeaza departe de media europeana. Daca la noi venitul din jocuri de tip slot-machine per capita este de 21 de euro, in Europa media este de 36 de euro per capita.

SITE-URILE DE PARIURI TE VOR TRIMITE LA PSIHOLOG

Specialistii sustin ca pariurile sunt asemenea drogurilor. “Este o dependentă la fel de puternica ca cea de cocaina sau heroina. De fapt, şi modificările din creier sunt similare in timp ce joci”, potrivit lui Viorel Lupu, presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Jocurilor de noroc. “La inceput – spune acesta – castiga ai apoi incep sa piarda si se inglodează in datorii. Apeleaza la camatari, se simt amenintati si se izoleaza. De exemplu, adultii ajung la divort sau chiar la inchisoare”.  Sau in cel mai rau caz, se sinucid.

Din cauza ca numarul pariorilor creste, s-a vazut necesitatea de a se implementa programe de prevenire a dependentei. Minorii nu vor fi acceptati pe astfel de site-uri, iar adultilor care depasesc limita de timp sau de bani, li se va bloca contul si vor fi trimisi la psiholog. Jocurile de noroc trebuie sa ramana la statutul de distractie, nu de solutie la problemele financiare.

VICIILE ROMANILOR IN CIFRE

Statistica de mai jos este realizata incepand cu anul 2009. Se va putea observa cum milioane de euro sunt cheltuiti pe jocuri de noroc.

2009

Jocuri de tip slot-machine: 461 mil. euro

Pariuri în cotă fixa: 99

Alte jocuri de noroc:253

Total: 813

2010

Jocuri de tip slot-machine: 384

Pariuri in cota fixa: 83

Alte jocuri de noroc: 175

Total: 642

2011

Jocuri de tip slot-machine: 403

Pariuri in cota fixa: 95

Alte jocuri de noroc: 144

Total: 643

2012

Jocuri de tip slot-machine: 422

Pariuri in cota fixa: 110

Alte jocuri de noroc: 125

Total: 657

Lasa un raspuns