Caravana „Poftă de Carte” începe cu judeţul Argeş! Anul acesta şcolar, 10.000 de copii defavorizaţi vor primi câte o carte pentru acasă, iar 1.000 de „Cărţi mari ilustrate” vor ajunge în grădiniţe, în toată ţara

0
261

11-oct-pofta-de-cartePiteşti, 10 octombrie 2016: Asociaţia OvidiuRo anunţă startul Caravanei „Poftă de carte”, cu sesiuni de citit care se vor întinde pe tot parcursul anului şcolar 2016-2017. Proiectul a început săptămâna trecută în judeţul Argeş, unde trăiesc peste 3.300 de copii care ar putea beneficia de programul naţional „Fiecare Copil în Grădiniţă” (FCG), şi este menit să crească nivelul de conştientizare a importanţei cititului interactiv, „cu glas tare”, dar şi a necesităţii unei alimentaţii sănătoase pentru copii. Caravana beneficiază de susţinerea Carrefour România şi Carrefour Foundation.

Cu sprijinul autorităţilor locale şi judeţene, Caravana „Poftă de carte” a debutat în comunele argeşene Cetăţeni (satul Valea Cetăţii), Dragoslavele (satul Valea Hotarului) şi Mălureni, comunităţi selectate pe baza statisticilor disponibile referitoare la mărimea populaţiei preşcolare, rata de marginalizare şi gradul cuprinderii copiilor defavorizaţi în învăţământul preşcolar. În total, timp de trei zile au fost distribuite 275 cărţi „Să mâncăm multe culori”, 138 copii au participat la sesiunile de citit în grădiniţă, iar aproximativ 100 de părinţi au fost informaţi despre programul naţional FCG. Până la finalul anului şcolar, această caravană va ajunge la copii defavorizaţi din toate cele 41 judeţe ale ţării, proiectul fiind o continuare firească a Caravanei de Vară FCG care a acoperit 99 comunităţi din 15 judeţe.

Caravana din vara trecută a demonstrat într-adevăr cât de dorite sunt cărţile ilustrate de către copiii din comunităţile sărace. Majoritatea chiar nu mai văzuseră astfel de cărţi înainte şi au fost efectiv fascinaţi, erau încântaţi să li se citească. Până şi copiii mai mari s-au înghesuit la citit”, a declarat Leslie Hawke, cofondator OvidiuRo. „Cărţile ilustrate nu sunt chiar un lucru obişnuit în grădiniţele din mediul rural, aşa că unul dintre obiectivele noastre este să modelăm tehnici de citit interactiv, cu glas tare, care să le fie utile atât educatorilor, cât şi părinţilor, şi să le oferim acestora cărţi ilustrate de bună calitate care să poată fi folosite cu succes la clasă”, adaugă Leslie Hawke.

Ne bucurăm să putem susţine în continuare programul Fiecare Copil în Grădiniţă iniţiat de OvidiuRo şi devenit în scurt timp, cu implicarea companiilor private, a autorităţilor publice naţionale şi locale şi a unităţilor de învăţământ, un mecanism eficient de combatere a fenomenului părăsirii timpurii a şcolii, care ia amploare în zonele sărace din România. Anul acesta ne dorim să apropiem şi mai mult de educaţie copiii şi părinţii din mediile defavorizate şi să promovăm două mesaje esenţiale pentru şansa acestora la o viaţă mai bună: importanţa cititului interactiv şi necesitatea unei alimentaţii sănătoase”, a declarat Andreea Mihai, director de Marketing&Comunicare, PR&Solidaritate, Dinamică Comercială&Pricing Carrefour România.

Cum funcţionează: copiii de vârstă preşcolară, indiferent dacă sunt înscrişi sau nu, sunt invitaţi alături de părinţii lor să participe la sesiuni de citit interactiv, cu glas tare, la grădiniţa din localitate. La finalul acestor sesiuni, fiecare copil primeşte propria carte („Să mâncăm multe culori”), personalizată cu numele lui de către profesor, pe care o poate lua apoi acasă. Tema sesiunilor de citit de anul acesta este alimentaţia sănătoasă, iar cititorii pornesc activitatea de la o carte publicată iniţial în limba engleză şi adaptată de OvidiuRo pentru copiii din România.

România este a doua dintre ţările cu cea mai mare inegalitate socio-economică din UE, iar acest decalaj se reflectă în mod direct în nivelul de alfabetizare şi performanţele copiilor la citit. Potrivit Raportului de ţară realizat de ELINET, România este pe locul 23 (din cele 24 de state UE participante la evaluările PIRLS în 2011) cu peste 35% dintre elevii de clasa a IV-a demonstrând probleme serioase la citit (aceşti copii fiind în acelaşi timp şi cei mai expuşi riscului abandonului timpuriu al şcolii).

Carrefour România a susţinut şi Caravana de Vară FCG, pe parcursul căreia le-au fost distribuite preşcolarilor 6.000 de cărţi, iar peste 3.000 de părinţi au fost consiliaţi cu privire la importanţa educaţiei timpurii şi a cititului împreună cu cei mici. În acest an şcolar, Caravana „Poftă de Carte” va aduce literatură pentru copii şi sfaturi pentru alegeri sănătoase în alimentaţie pentru peste 10.000 de copii şi pentru părinţii acestora.

Lasa un raspuns