Biblioteca Judeţeană Argeş „Dinicu Golescu” propune un… Început de vară (torrridă) cu lecturi (răcoritoaaare…)

0
301

*Cristian SABĂU

În perioada 13-16 iunie sunteţi invitaţi în faţa Bibliotecii Judeţene Argeş să vedeţi o groază de cărţi şi să şi cumpăraţi câte vreţi, câte puteţi, câte vă-ncap în bibliotecă (dacă aveţi). Totul în cadru frumos organizat, cum s-ar zice, ca la CARTE!

Biblioteca Judeţeană Argeş Dinicu Golescu”, cu voie şi încurajare (inclusiv financiară, dacă pricepui bine…) de la împărăţia local-judeţeană (adicătelea Consiliul Judeţean Argeş), organizează Festivalul de C’ARTE, ediţia a III-a. Un eveniment aş zice aproape neaşteptat pentru această perioadă de început de vară (eram obişnuit cu un salon de carte undeva prin noiembrie, dar cum totul curge…). Orice întâlnire cu cartea poate fi o întâlnire admirabilă, iar marea literatură este parte „sine qua BA” a culturii înalte…

Octavian Mihai Sachelarie, artizanul (principal al) târgului (autocitându-şi titlul unei cărţi foarte utile – mai ales – bibliotecilor), propune pentru actuala ediţie o perspectivă trilaterală, un „Triunghi al Cunoaşterii – carte, lectură, bibliotecă”. Un triunghi cultural (echilateral!) ca parte a unui mai amplu proiect cultural, „Respect pentru valorile naţionale”, derulat de Consiliul Judeţean Argeş.

Am fost prezent la deschiderea târgului (care a avut loc ieri, 13 iunie) şi, în ciuda temperaturii ridicate de pe pietonală (pavelată după îndoielnica marcă Pendiuc), erau deja destui amatori de carte, cititori şi chiar cumpărători. Mi-am cumpărat şi eu trei cărţi de la editura ieşeană Polirom, ar fi fost şi păcat să nu le iau, pentru că sunt titluri interesante la preţuri de ofertă. Nu le-am numărat, dar organizatorii au anunţat prezenţa cu standuri-corturi a „11 edituri de prestigiu din România”. Trecând prin standurile expozanţilor am constatat – pe bune, cum zicem noi, tinerii – că oferta de carte este cu adevărat interesantă şi financiar accesibilă.

Normal, pentru zile torrride (cum ne sperie buletinul meteo) ne-am dori o ofertă răcoritoaaare ca îngheţata. Poate chiar ceva thrillere care să ne îngheţe sângele dacă nu în vine (cuvânt dispărut de prin dicţionare), măcar în capilare…

Lectura bună se asezonează cu o muzică bună, ca atare, Sachelarie şi ai lui (colegi) promit şi variate concerte vesperale avându-i între invitaţii de marcă pe Mike Godoroja&Blue Spirit şi Ducu Bertzi.

Dacă tot m-am aflat pe teren, am făcut şi câteva poze la substandul Uniunii Scriitorilor din România Filiala Piteşti, unde mai mulţi scriitori îşi expun roadele minţii şi talentului personal şi unde, mai mult decât führer-ul criticii, a ieşit în evidenţă poezia prin reprezentante de seamă, persoane simpatice şi cunoscute sau care ar trebui cunoscute (prin opera lor!)!

Gata, de-ajuns (cu lectura) pentru azi, luăm o pauză şi revenim!

Lasa un raspuns