Atentie, soferi! Amenzile rutiere cresc cu 20% de la 1 mai!

0
282

amenzi_rutiereAmenzile rutiere vor creste cu 20% de la 1 mai, odata cu cresterea salariului minim pe economie. Acestea sunt stabilite de clase, in functie de gravitatea faptei si de pericolul social pe care il constituie.

Avand in vedere ca valoarea punctului-amenda este calculata in functie de salariul minim, respectiv 10% din acesta, se pare ca de la 1 mai se va ajunge la 125 lei pentru un punct-amenda, de la 105 lei  cat este in prezent. De exemplu, depasirea vitezei va putea fi sanctionata chiar si cu 2.500 de lei, iar amenda pentru nepurtarea centurii de siguranta va fi intre 250 si 375 de lei. Desigur, daca o achitati in termen de 48 de ore, suma va fi redusa la jumatate.

Iata cateva amenzi din clase diferite la care s-ar putea astepta soferii neglijenti in trafic:

  • Manevrele de schimbare a directiei de mers facute fara respectarea obligatiei de semnalizare si nerespectarea semnificatiei culorii galbene a semaforului, se numara printre faptele sanctionate cu amenzi din clasa I, cu 2 sau 3 puncte-amenda.
  • Pentru nerespectarea semnificatiei indicatoarelor si marcajelor de obligare sau conducerea autovehiculelor fara a avea trusa medicala, triunghiuri reflectorizante si stingator de incendii, soferul va fi sanctionat cu amenzile rutiere din clasa a II-a, respectiv 4 sau 5 puncte-amenda.
  • Conducerea unui autovehicul cu un permis expirat sau circulatia cu un autovehicul care are defectiuni la sistemul de iluminare/avertizare sonora ori cand acestea lipsesc se sanctioneaza cu amenzile din clasa a a III-a, insemnând de la 6 la 8 puncte-amenda.
  • Amenzile din clasa a IV-a, de la 9 la 20 de puncte-amenda se dau pentru fapte precum circularea cu vehicule al caror termen de valabilitate al inspectiei tehnice periodice este expirat sau atunci cand soferii nu au anvelope de iarna pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei.
(Sursa: www.gandul.info)

Lasa un raspuns