Atentie, soferi! Agresivitatea in trafic va fi sanctionata dur!

0
416

mad driver in a car

Un nou proiect al Codului Rutier, care ii vizeaza pe conducatorii auto ce prezinta un  comportament agresiv in trafic, va fi dezbatut saptamana aceasta in Camera Senatului. Astfel, soferii care nu respecta noile masuri vor fi sanctionati dur cu amenzi contraventionale prevazute in clasa a III-a, ceea ce inseamna intre 6 si 8 puncte amenda (10% din salariul minim brut pe economie).

Propunerea celor 40 de membri reuniti din toate partidele, impreuna cu sprijinul Politiei Rutiere, prevede obligatia soferilor participanti la trafic de a adopta o atitudine calma si stabila atunci cand se afla la volan. In caz contrar, demararea in tromba, circulatia cu viteza la o distanta relativ apropiata de un alt vehicul in scopul agresarii sau intimidarii celuilalt conducator auto, precum si folosirea abuziva a semnalelor luminoase sau a claxonului pentru a obliga in mod nejustificat celalalt conducator auto sa elibereze banda de circulatie, conducerea unui moped, dar si alte nereguli grave incluse in acest proiect, ar putea intra in asa zisa categorie a “sofatului agresiv”.

Pedepse si mai dure vor fi aplicate soferilor care circula cu autovehiculul pe trotuare, cei care realizeaza in mod intentionat un derapaj controlat in vederea intoarcerii sau rotirii vehiculului; oprirea neregulamentara a vehiculului pe prima banda blocand deplasarea vechiculelor aflate in spate, care au dreptul de a vira la dreapta la culoarea rosie a luminii semaforului, la fel si pentru conducerea unui vehicul care polueaza fonic.

Alte abateri in trafic ce vor fi incluse in categoria “sofatului agresiv” sunt: deplasarea succesiva si neregulamentara de pe o banda de circulatie pe alta sau de pe un rand pe altul, alternand din stanga in dreapta, cu scopul de a depasi un sir de vehicule care circula in acelasi sens; efectuarea manevrei de intoarcere prin folosirea franei de ajutor; franarea brusca la revenirea pe banda, imediat dupa ce conducatorul unui vehicul a efectuat o depasire a unui vehicul, pentru a-l determina pe conducatorul acestuia din urma sa schimbe brusc directia de mers sau sa franeze excesiv pentru a evita impactul.

Aceasta lista mai cuprinde si depasirea neregulamentara a unei coloane oprite formata din vehicule obligate sa opreasca la patrunderea intr-o intersectie, la trecerea la nivel cu o cale ferata sau in alt caz de forta majora, cu scopul de a plasa vehiculul in partea din fata a coloanei. Si in astfel de situatii, amenda este inclusa in clasa a III-a ( 6-8 puncte amenda), conducatorul auto ajungand pana la a ramane fara permisul de conducere pe o perioada de 60 de zile.

Initiatorii acestei propuneri sustin ca astfel de masuri sunt necesare deoarece, in ultima perioada de timp, tot mai multe accidente de circulatie sunt provocate de conducatori auto nervosi la volan, in special in zonele urbane.

Lasa un raspuns