Atenție, români! Se introduce o nouă taxă!

0
231

Un nou act normativ a fost adoptat de Guvern, prin care românii sunt nevoiți să plătească o garanţie, de la 31 martie 2019, pentru fiecare ambalaj reutilizabil al produselor pe care le cumpără. Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 74/2018 a fost publicată deja în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 630 din 19 iulie 2018. Ea vine în completarea şi modificarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu.

Conform art. 10, începând cu data de 31 martie 2019, valoarea garanţiei băneşti în cazul ambalajelor primare reutilizabile utilizate pentru produse destinate consumului populaţiei este de 0,5 lei/ambalaj.

Această măsură se întreprinde în scopul modernizării gestionării deşeurilor din România, dar şi pentru implementarea legislaţiei europene în domeniu. România s-a angajat să implementeze măsurile impuse de către Comisia Europenă. Aceste instrumente economice care trebuie implementate sunt: “plăteşte pentru cât arunci”, “răspunderea extinsă a producătorului” şi “taxa la depozitare”. Pentru a pune în aplicare instrumentele economice “plăteşte pentru cât arunci” şi “răspunderea extinsă a producătorului”, este necesară modificarea şi completarea legislaţiei în domeniu, astfel încât să fie stabilite clar responsabilităţile şi obligaţiile tuturor actorilor implicaţi, ţinând cont inclusiv de modificările aduse prin promovarea pachetului economiei circulare.

Lasa un raspuns