Aşa cum promiseseră organizatorii, Piteşti Science Festival 2019 a fost un succes!

0
370

*Cristian SABĂU

După cum probabil ştiţi (pentru că v-am informat!), la sfârşitul săptămânii trecute în Piteşti s-au desfăşurat o serie de evenimente ştiinţifice organizate de tineri universitari şi cercetători şi derulate sub genericul ROMANIAN SCIENCE FESTIVAL. O manifestare care a luat fiinţă din ridicarea pe o treaptă superioară a două iniţiative similare ale ultimilor ani: Romanian Science Week (2017) şi Timişoara Science Festival (2018). Aflată la a doua ediţie, manifestarea ştiinţifică piteşteană a adunat câteva mii de participanţi de (aproape) toate vârstele, atraşi de posibilitatea de a-şi satisface curiozităţi de tipul „Oare ce putem vedea prin telescop?”, „Cum se mişcă roboţeii pe trasee dinainte stabilite?”, „Cum se poate jongla cu volume, mase şi greutăţi?”, „Dar cu probabilităţi?”, „Ce-o fi cu lanţurile alea ADN (nu DNA, că alea le ştim, le vedem zi de zi)?”. O groază de întrebări dintre care multe şi-au găsit răspuns în aceste zile…

După evenimentele din 20 septembrie destinate elevilor a patru licee piteştene, Zinca Golescu, Economic Maria Teiuleanu, Alexandru Odobescu şi Ion C. Brătianu (în total 23 de prezentări), a urmat sâmbătă, 21 septembrie, TÂRGUL ÎN AER LIBER (cu intrare liberă şi program prelungit, între orele 11-17, aproape cât o zi de muncă!) organizat în curtea interioară a Colegiului Naţional Ion C. Brătianu. Curtea a fost invadată de 100 de purtători ai tricoului galben de voluntar, câteva zeci de purtători ai tricoului albastru de mentor şi probabil vreo 2.000-3.000 de participanţi decoraţi cu insigna (biodegradabilă!) RSF din partea publicului dornic să afle mai multe amănunte, să descopere partea simpatică, atractivă a ştiinţelor.

O schimbare radicală: criteriul vârstei participanţilor

Organizatorii primei ediţii a acestui adevărat recital de Science Made Easy (and Nice!) For Everybody promiteau că participanţii vor pleca acasă şi mai documentaţi, şi mai amuzaţi. Şi sperau că li se va deschide apetitul pentru a face în continuare paşi pe drumul achiziţiei de noi cunoştinţe ştiinţifice, întotdeauna pasionante, niciodată inutile. Şi dacă la ediţia precedentă evenimentele s-au adresat unui public de la 5 la 105 ani, constatând probabil că vârsta la care dobândirea de cunoştinţe a coborât în acest 2019, criteriul vârstei a fost revoluţionat şi a fost invitat un public mai tânăr, între 3 şi 103 ani. Şi chiar am descoperit interesul şi încântarea cu care cei mici au participat la experimente (în special două fetiţe adorabile, probabil surori, care au luat foarte în serios joaca de-a ştiinţa de la atelierele din corturi!). Cum spuneam (încă din titlu), a fost un eveniment încununat de succes (felicitări organizatorilor!), cu o organizare mult peste nivelul manifestărilor organizate de zeci de ani de instituţii ale statului. O organizare la care au contribuit în mod decisiv foarte mulţi dintre elevii şi profesorii Colegiului Brătianu purtători (sau nu) ai tricourilor galbene de voluntar. Chiar nu mă aşteptam la o afluenţă atât de mare şi de susţinută pe toată durata manifestării, vizitatorii din 2019 depăşindu-i numeric de câteva ori pe cei de la precedenta ediţie. Nu le-a fost uşor organizatorilor să facă faţă unei adevărate invazii de copii (şi părinţi) dornici să vadă, să asculte, să pipăie, să participe. Se poate spune că scopurile principale ale evenimentului, „sprijinirea educaţiei alternative în România şi construirea unei legături reale şi trainice între diaspora academică şi mediul educaţional din România”, au fost atinse. Pentru că este necesar şi obligatoriu să le oferim modele de succes şi orientare în carieră tinerilor din România. Din partea fondatoarei acestei manifestări ştiinţifice internaţionale, absolventă a Colegiului Naţional Ion C. Brătianu, Eliza Casapopol, avem şi o explicaţie:

„Atitudinea elevilor din România faţă de ştiinţă urmează una dintre aceste două traiectorii: fie le e frică de tot ce înseamnă ştiinţă exactă şi atunci evită orice informaţie care i-ar ajuta să-şi schimbe percepţia, fie, dacă sunt atraşi de ştiinţă, se nişează foarte mult pe o singură materie, ignorând interdisciplinaritatea. Noi credem că, dacă elevii iau contact cu ştiinţele exacte într-un mod accesibil, vor putea să înţeleagă că plaja opţiunilor de carieră este foarte ofertantă. De asemenea, am dorit să le oferim modele de tineri care au avut oportunitatea să studieze în străinătate şi care sunt disponibili să împărtăşească din experienţa lor. Acesta este scopul pentru care am organizat Romanian Science Festival…”.

***

SPONSORII pentru PITEȘTI (Autonom, Prima Market, Sigma, Bijuteria Teilor, BRD, Interact, Toniky) şi-au făcut treaba în mod remarcabil, au fost şi vizibili (bravo lor!) şi eficienţi (ne-am ghiftuit cu banane, pizze, prăjiturele, sărăţele, sucuri, cafele, dar şi cu… Tabloul lui Mendeleev oferit ca bonus consumatorilor).

Eliza Casapopol a lăsat un mesaj de final foarte optimist, încrezător în viitor: „Aşa se încheie ediţia din 2019 a Romanian Science Festival la finalul celor două zile de Piteşti Science Festival. Toţi voluntarii cu zâmbetul pe buze strigau Piteşti Science Festival să se audă încă o dată la miile de participanţi care ne-au vizitat vineri şi sâmbătă. Nu puteam să găsim o echipă mai bună de voluntari, mentori, parteneri, profesori şi sponsori cu ajutorul cărora să conturăm un eveniment de o asemenea amploare şi în oraşul nostru, Piteşti. Va mulţumim şi ne creşte inima când vă vedem aşa implicaţi, generoşi şi inteligenţi! Viitorul este bun deoarece îl veţi crea voi!”.

Şi parcă-mi vine să o suspectez pe Eliza Casapopol că s-a înţeles cu Greta Thunberg care, de la înalta tribună a ONU (din păcate sistematic sabotată de campionul democraţiei mondiale SUA), a avut un mesaj asemănător (e adevărat că pe un ton mult mai vehement), plin de încredere în capacitatea tinerei generaţii de a schimba (în bine!) lumea.