Angajații își vor plăti singuri asigurările sociale

0
1988

De la 1 ianuarie 2018 contribuțiile de asigurări sociale vor fi plătite de angajați, așa cum prevede un document oficial al Guvernului. Măsura va fi aplicată și în sistemul privat. De asemenea, se pare că legea salarizării unitare care presupunea majorări salariale  va fi anulată. Cel puțin în primul an, începând cu 1 ianuarie 2018, aceste creșteri nete de venituri  vor fi neutralizate de transferul către angajat al tuturor contribuțiilor sociale. Cu alte cuvinte, o bună parte din majorarea salarială se va întoarce la bugete sub formă de taxe plătite de angajat.

Guvernul a încercat să explice situația, făcând referire la legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Autorii afirmă că ”la estimare s-a avut în vedere că de la 1 ianuarie 2018 se modifică prevederile din Codul Fiscal în sensul preluării de către salariat în totalitate a satrcinii de plată a contriobuțiilor de asigurări”.

În momentul de față, contribuțiile sociale pentru condiții normale de muncă totalizează 39,25% din salariul brut și se achită la modul următor:

Contribuțiile la pensii – 26,3%, pentru condiții normale de muncă

  • 10,5% pentru contribuția individuală a salariatului
  • 15,8% pentru contribuția datorată de angajator

Contribuțiile la sănătate – 10,7%

  • 5,5% în cazul contribuției individuale a salariatului
  • 5,2% în cazul contribuției datorate de angajator

Contribuțiile la șomaj – 1%

Cotele de contribuții de asigurări pentru șomaj ce se aplică anul acesta sunt următoarele, de asemenea cu precizarea că ele s-au aplicat și în 2016:

  • 0,5% pentru contribuția individuală a salariatului
  • 0,5% pentru contribuția datorată de angajator

Contribuția la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale – 0,25%

  • este plătită de angajator

Contribuția pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate – 0,85% (plătită de angajator)

Contribuția de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesional – 0,15% (plătită de angajator)

Per total, calculele arată că din salariul brut, un angajat (fie de la stat, fie din sectorul privat) va plăti contribuții suplimentare în valoare de 22,5%, în loc de 15.75%. Astfel încât, pentru ca majorarea să se vadă și în salariul net, ea va trebui să fie mai mare decât suma contribuțiilor transferate la angajat. Toate acestea înseamnă că majorările salariale vor avea un impact limitat asupra deficitului bugetar.

Dragoș Pîslaru, fost ministru al Muncii, și-a exprimat părerea despre majorirările salariale, care s-ar putea să nu se regăsească efectiv în buzunarele funcţionarilor publici din cauza altui proiect de act normativ, prin care contribuţiile sociale ar urma să rămână doar în sarcina angajatului.

„Practic, salariile nete în noua abordare vor fi mult diminuate faţă de nivelul pe care îl ştim noi. Ni se dă acolo costul salarial total, cu toate contribuțiile. Acesta e pericolul și au fost semnale de la sindicate, Cartel Alfa. Au spus că s-ar putea ca acest foc de artificii, cum cresc toate salariile, prin acea măsură anunțată, să ducă la diminuarea cheltuielilor pe care le are România de suportat, pentru că o parte sunt bani care se întorc”, a declarat Dragoș Pîslaru.

Lasa un raspuns