Ancheta în cazul celor 158 brazi marcaţi ilegal la Rucăr – Izvoarele Dâmboviţei de către Ocolul Silvic „Codrii Verzi” a fost muşamalizată

0
343

În luna iulie a anului 2017, „Ziarul de Argeş” a semnalat organelor abilitate o posibilă infracţiune (click aici pentru articol). Iată pe scurt despre ce era vorba:

Din întâmplare, un localnic din Rucăr a făcut o descoperire extrem de suspectă într-o păşune de gol alpin, undeva la Izvoarele Dâmboviţei. Era vorba despre un număr foarte mare de brazi marcaţi pentru tăiere.

A urmat o descindere a Gărzii Forestiere de la Ploieşti în zona cu pricina. Acţiunea de control s-a desfăşurat fără a fi implicaţi sub nicio formă gardienii forestieri din Piteşti.

Când au ajuns pe teren, reprezentanţii Gărzii Forestiere au constatat că aspectele sesizate se confirmă. Au găsit 158 brazi marcaţi în vederea tăierii cu ciocanul de marcat de la Ocolul Silvic „Codrii Verzi” din Piteşti! Ori, aşa ceva nu era deloc, dar absolut deloc în regulă!

De ce este ilegal modul în care s-a efectuat marcarea? Simplu: pentru că marcarea în vederea tăierii nu s-a făcut la comanda proprietarului, care era Primăria Rucăr. S-a marcat la comanda celui care a arendat terenul!

În urma investigaţiilor noastre la faţa locului am constatat cu stupoare că la Rucăr mai toată lumea ştia de povestea de la Izvoarele Dâmboviţei. Ştiau toţi, dar niciunul nu voia să vorbească oficial. Teama era atât de mare încât efectiv povestea a devenit una interesantă.

Un singur lucru însă l-au repetat toţi localnicii la unison. Şi anume că brazii cu pricina sunt doar un episod dintr-un serial practic fără sfârşit! Adică sunt mii de astfel de brazi, pe multe suprafeţe forestiere din zonă, care au fost tăiaţi sau sunt  pregătiţi pentru tăiere!

Am solicitat o serie de informaţii esenţiale atât de la Primăria Rucăr, cât şi de la Garda Forestieră, în baza Legii nr. 544 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Ni s-a răspuns şi am înţeles că s-au efectuat demersurile legale care se impuneau şi urma să fie sesizat Parchetul.

Ei bine, undeva totul s-a blocat. Iar prăduirea brazilor continuă.

Vom relua ancheta şi vom încerca să vedem unde, dar mai ales cine a blocat investigaţia!

D.M.D.

Lasa un raspuns